Mulți credincioși au fost prezenți la hramul Mănăstirii Almăj-Putna

7 August 2019 Off By Pavel Canea
Mulți credincioși au fost prezenți la hramul Mănăstirii Almăj-Putna

Praznicul Schimbării la Față a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos a prilejuit zi de mare sărbătoare pentru credincioșii și pelerinii care au mers la Mănăstirea Almăj-Putna din județul Caraș-Severin. La marginea satului Putna din Valea Almăjului se află acest așezământ monahal unde foarte mulți oameni își găsesc liniștea sufletească, mai ales în ziua hramului din 6 august. În acest an Sfânta Liturghie din această zi a fost săvârșită de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

„Praznicul de astăzi reprezintă pentru mănăstirea din Valea Almăjului un popas duhovnicesc, dătător de aleasă bucurie. La hramul acestei mănăstiri, încă de la înființarea ei în anul 1996, nu doar locuitorii Văii Almăjului își îndreaptă pașii spre acest așezământ monahal, ci vin aici pelerini și din alte județe, cum ar fi Mehedinți, Timiș, Constanța. Cadrul natural al acestei zone și bunăvoința părinților de aici îi determină pe oameni a veni și măcar pentru câteva ceasuri să caute liniștea pentru suflet și să-și refacă puterile spirituale pentru a putea continua urcușul vieții duhovnicești. Anul acesta ne-am bucurat văzând încă de dimineață mulțime de credincioși venită să prăznuiască acest luminat și mărit praznic”, a arătat părintele vicar.

La finalul Sfintei Liturghii părintele arhimandrit Constantin Timiș a binecuvântat și prinoasele ce au fost pregătite pentru hramul mănăstirii și le-a explicat credincioșilor semnificația sărbătorii. „De la sărbătoarea de astăzi învățăm că schimbarea la față pentru noi cei de astăzi este lucrarea pe care o săvârșește biserica pentru om, întrucât omul este creat de a gusta din lumina dumnezeirii și că prin lucrarea harului dumnezeiesc, omul nu este o ființă vie statică, ci devine una dinamică, destinată transfigurării, îndumnezeirii. De aceea mulți credincioși au poposit în acest loc binecuvântat, s-au pregătit pentru a se spovedi și a se împărtăși cu Sfintele Taine. De asemenea, au venit pentru a-și spori pe mai departe zelul lor față de biserică, față de Dumnezeu și astfel arată că doresc cu adevărat o viață petrecută în Hristos, o trăire în apropiere de Dumnezeu.”

În toamna anului 1996 a început construcţia așezământului monahal Almăj-Putna, iar viaţa călugărească propriu-zisă în luna martie a anului 1997. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul la rang de mănăstire cu hramul „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos”.