Bucurie duhovnicească în Parohia Petnic
30 September 2019În Duminica a 19-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Petnic, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat pictura restaurată recent după care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți fii ai satului plecați în alte localități.
Pentru frumoasa activitate pastoral-misionară, dar și administrativ-gospodărească, părintele paroh Ștefan Bubă a fost hirotesit iconom, iar cei care s-au implicat în restaurarea picturii au primit din partea chiriarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”. „Nu sunt foarte mulți credincioși ortodocși în această parohie, dar au reușit în ultimii doi ani să facă lucruri importante și consistente la biserica satului. Ne bucurăm foarte mult că și-au dat mâna cu toții, credincioși, autorități locale, dar și alți fii și fiice ai satului și s-au implicat în renovarea și înfrumusețarea acestei biserici. Plecăm foarte mulțumiți din Petnic pentru că am constatat că atât preotul cât și credincioșii duc o viață autentică în Hristos și încearcă să împletească în chip armonios lucrarea Mariei cu lucrarea Martei”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
Făcând referire la pericopa evanghelică din această duminică Părintele Episcop i-a îndemnat pe toți cei care au fost prezenți la sfânta biserică „să încerce să fie mai buni și mai atenți cu semenii, pentru că întâi de toate suntem creștini și trebuie să ținem cont de poruncile Mântuitorului și de mesajul evangheliei Sale. Trebuie să ținem cont de regula de aur pe care am ascultat-o astăzi și să-i iubim și pe vrăjmașii noștri, să le facem bine tuturor oamenilor, pentru că Dumnezeu este bun și iubitor de oameni, chiar și cu cei răi și cu cei care sunt nemulțumitori”, a mai explicat ierarhul.
Vechea biserică a satului a fost construită din lemn și amintită în anul 1745; a fost incendiată în timpul războiului austro-turc din 1788, pe locul ei fiind ridicată biserica de azi. Biserica actuală a fost construită în 1822-1823, pe cheltuiala credincioşilor parohiei, cu hramul bisericii vechi „Sfântul Vasile cel Mare”, iar de la ultima sfinţire din 27 martie 2011 şi cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, când este şi ruga satului.
Pictura realizată în anul 1838 de pictori necunoscuţi, a fost recondiţionată în anii 1894 de Bartolomeu Delliomini, iar în ultima perioadă a fost restaurată printr-un efort considerabil al credincioșilor parohiei.