Taina Sf. Maslu la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița

30 September 2019 Off By Pavel Canea
Taina Sf. Maslu  la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița

În ultima duminică a lunii septembrie la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița a fost săvârșită Taina Sf. Maslu oficiată cu trei slujitori ai Sfintelor Altare. Este cea de-a șaptea taină a Bisericii în care, prin rugăciunile preoților și ungerea cu untdelemn sfințit a părților însemnate ale trupului, credincioșii dobândesc vindecare de bolile trupești și sufletești. Taina Sfântului Maslu se săvârșește pentru cei bolnavi și se întemeiază pe învățătura Sfântului Apostol Iacov care spune: „Este cineva în suferință? Să se roage… Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui”. (Iacov 5,13-15).

Biserica a fost înfrumusețată de prezența numeroasă a credincioșilor ce au umplut biserica parohială, dar și de preoții care au slujit: pr. Cristian Gh. Manole de la Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Reșița, pr. Petru Popovici de la Parohia Ucraineană „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Reșița și nu în ultimul rând pr. paroh Emil Crăciun de la această parohie. La finalul Sf. Maslu, părintele Cristian Gh. Manole a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre iubirea de vrăjmași, arătând faptul că deși această lucrare este greu de pus în practică, totuși dacă încercăm să ascultăm de cuvintele Mântuitorului Hristos și să urmăm exemplele de iubire ale vrăjmașilor din Sfânta Scriptură cu siguranță vom reuși. De asemenea a mai adăugat că însăși prima pericopă evanghelică de la Taina Sfântului Maslu este tot un exemplu de iubire de semeni pe care și noi trebuie să-l adoptăm în viața noastră. În încheiere, părintele a amintit o expresie a Sfântului Luca al Crimeei care spune: „Oare-i ușor să-i iubim pe vrăjmași? Nu e ușor, dar e mântuitor!”, expresie care ne învață că dacă ne dorim mântuirea sufletelor noastre trebuie să ne sârguim să dobândim această virtute a iubirii vrăjmașilor, bineînțeles cu ajutorul rugăciunilor către Mântuitorul Iisus Hristos și către Maica Sa, Preacurata Fecioară Maria.

Taina Sfântului Maslu este numită de părintele Dumitru Stăniloae, „Taina trupului“, pentru că scopul ei conține o extraordinară centralitate a trupului uman. Vindecarea celui bolnav și ridicarea din patul durerii pare a avea o preeminență asupra vindecării sale sufletești. Aceasta nu este, însă, neglijată. Bolnavului care beneficiază de această Sfântă Taină i se recomandă întotdeauna să se spovedească și să se împărtășească, pentru că taina nu acționează într-un mod magic. Nu este suficient să participi la Taina Sfântului Maslu pentru a te vindeca, trebuie ca această vindecare trupească să coincidă cu apropierea mai strânsă de Biserică precum și de celelalte Sfinte Taine. Vindecarea trupească nu este garantată. În dese rânduri, bolnavul capătă mai mult o pace sufletească și o dorință mai mare de a-și duce propria cruce. Boala se face purtătoare a unui sens extraordinar, vindecând omul de povara egoismului și a singurătății. Vindecarea omului, fie trupească sau sufletească, depinde esențial de două lucruri: voia lui Dumnezeu și voia celui bolnav. Dacă Dumnezeu vrea să îl vindece, lucrul acesta se va întâmpla, dar nu se va petrece niciodată fără credința puternică a bolnavului și dorința de a-l sluji ca un creștin adevărat pe Dumnezeu.  

La Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița, Taina Sf. Maslu se săvârșește conform rânduielii parohiale, întotdeauna în ultima duminică a fiecărei luni calendaristice și remarcăm și ne bucurăm văzând că biserica parohială este deseori neîncăpătoare de credincioșii veniți în număr mare să primească de sus, din Biserica cerească sau triumfătoare – harul Duhului Sfânt, iar din Biserica pământească sau luptătoare – darul sfințit al untdelemnului în vederea tămăduirii trupești și mai ales sufletești. (Pr. Emil Crăciun)