Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Caransebeș

22 September 2019 Off By Herea Darius
Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Caransebeș

La Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci Preasfințitul Părinte Lucian, Epicopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”din Caransebeș, înconjurat de un sobor de preoți și de diaconi. După Sfânta Liturghie a fost oficiată și slujba parastasului pentru adormita în Domnul, Maria Mic. La rugăciune au luat parte alături de familie, prietenii, apropiații, precum și preoți și credincioși din municipiul Caransebeș.

La final părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial a afirmat că „din dragoste și recunoștință ne-am adunat asttăzi să înălțăm rugăciuni către Milostivul Dumnezeu s-o așeze pe mama Preasfinției Sale în ceata drepților”. Părintele vicar a explicat și de ce biserica noastră a rănduit zile de pomenire la 3, 9, 40 de zile, la 3, 6 și 9 luni, un an și 7 ani. „Este nevoie de rugăciune pentru cei care trec la Domnul pentru că ei nu mai pot face nimic, datoria este a noastră, a bisericii luptătoare, să ne rugăm pentru ei. Pomenirea la 40 de zile se face întru amintirea Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și potrivit tradiției bisericii noastre, în ziua a 40-a sufletul celui decedat se prezintă la judecata particulară în fața Preasfintei Treimi”. 

Adormita în Domnul, Maria după părinți, Mărcuț, s-a născut la data de 23 octombrie 1931, în localitatea Pâncota din județul Arad din părinții dreptmăritori, Ioan și Marta, care au îndrumat-o încă din copilărie în iubirea de Dumnezeu, de Biserică și de aproapele. În anul 1951 s-a căsătorit cu Teodor Mic, din localitatea Galșa, comuna Șiria. În mod cu totul providențial, în anul 1970 în familia Mic s-a născut băiatul Lucian Florin ce avea să devină mai târziu arhiereu.

Ultimii ani ai vieții au încercat-o duhovnicește, atât prin trecerea prematură la Domnul a nepotului Valentin în anul 2015, dar și prin agravarea stării de sănătate în anul 2018, care în ultima perioadă nu i-a mai permis să cerceteze Biserica. Cu toate acestea s-a rugat neîncetat, asumându-și cu demnitate crucea pe patul de suferință, până când și-a încredințat sufletul în mâinile Domnului, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea sa.