Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița și-a sărbătorit ocrotitorii

11 November 2019 Off By Pavel Canea
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița și-a sărbătorit ocrotitorii

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița, se află în Centrul Civic și a fost construită în anul 1872, fiind singura biserică din sud-vestul țării care în anul 1985 a fost translatată pe o distanță de 55 metri. Deși de reșițeni este cunoscută ca Biserica „Pătru Iacob”, totuși ocrotitorii acesteia și ai parohiei aferente sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ce se sărbătoresc în fiecare an la data de 8 noiembrie.

Ca și în anii precedenți în săptămâna premergătoare hramului bisericii în parohie s-au desfășurat o serie de activități cultural-religioase.

Astfel, ziua de 5 noiembrie a fost dedicată distribuirii mapelor cu rechizetele necesare celor 62 de copii de la Grădinița și Școala din cartierul Mociur al Reșiței. În ziua de miercuri, 6 noiembrie, credincioșii veniți la biserică s-au bucurat de vizionarea unui film documentar realizat de Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române – cu titlul „Răstignirea monahismului românesc”.

Joi, 7 noiembrie, un număr mare de credincioși au luat parte la Slujba Privegherii în cadrul căreia s-a săvârșit Slujba Vecerniei cu Litie și Utrenia.

În ziua hramului, 8 noiembrie, credincioșii au luat parte la Slujba Acatistului „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” și la Sfânta Liturghie, iar seara s-a săvârșit Slujba Vecerniei cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina – vindecătorul de boli.

Sâmbătă, 9 noiembrie, s-a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost împărtășiți  copiii care au fost botezați în anul 2018 în parohie și care au răspuns afirmativ la chemarea parohiei de a participa la Proiectul „Un an de la nașterea din apă și din duh”. Tot în cadrul acestei Sfinte Liturghii după rugăciunea amvonului s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii, binefăcătorii și preoții care au slujit în această parohie și care au trecut la cele veșnice.

În cadrul Proiectului „Cu Hristos la un an de cununie”, tot sâmbătă s-a săvârșit un Tedeum de mulțumire pentru tinerii care s-au cununat în anul 2018 în această biserică. După slujbă s-au purtat discuții punctuale legate de problemele cu care s-au confruntat în familie și cum au reușit să le rezolve, dar și despre alte lucruri importante cum ar fi spovedania, legătura cu nașii de cununie sau participarea la Sfânta Liturghie. (Pr. Cristian Manole)