Preasfințitul Lucian a slujit în satul Fizeș

9 November 2019 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Lucian a slujit în satul Fizeș

La sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de credincioșii din Parohia Fizeș, Protopopiatul Reșița, întrucât această comunitate și-a cinstit ocrotitorii. Pentru că în ultima perioadă au fost efectuate lucrări de amenajare și înfrumusețare la exteriorul bisericii parohiale, acoperișul fiind refăcut în totalitate, Părintele Episcop a sfințit sfântul locaș. La această sărbătoare s-au alăturat credincioșilor din localitate copii și tineri de la școlile din comuna Berzovia.

Pentru că părintele paroh Vasilică Mutașcu a avut o activitate rodnică în parohia sa, a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Lucian. De asemenea, ierarhul le-a oferit și credincioșilor ce s-au implicat în lucrarea bisericii Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

„A fost o zi înălțătoare, o zi de hram, o zi de bucurie, pentru că nu e puțin lucru în vremuri grele să faci lucruri mari la sfânta biserică. Credem că aici părintele împreună cu bunii credincioși au făcut lucruri mari și minunate pentru Casa lui Dumnezeu și credem că numele lor sunt scrise în cartea vieții, în ceruri. Dumnezeu să le dăruiască tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici sănătate deplină și să ne reîntâlnim cu bucurie în această catedrală din Fizeș, pentru că avem aici o mare biserică construită de moșii și strămoșii noștri în secolul al 18-lea.”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru slujitorii acestei parohii ce au trecut la Domnul.

În satul Fizeș a existat o biserică de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil construită în anul 1735. Biserica actuală, cu același hram, a fost construită în 1758-1763 în stil baroc. Sfântul locaș este construit din piatră și cărămidă, fiind pictat de Mihai Velceleanu în anul 1872, iar iconostasul de lemn a fost pictat în 1949 de Simion Băcală.