Preot nou în Parohia Verendin

9 November 2019 Off By Pavel Canea
Preot nou în Parohia Verendin

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, vineri, 8 noiembrie, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a avut loc instalarea noului preot al Parohiei Verendin din Protopopiatul Băile Herculane. Ziua instalării a debutat cu slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșite de către părintele protopop Iosif Frenț, părintele Marius Dănănău – secretar al Protopopiatului Băile Herculane și părintele Solomon Sîrbu – noul paroh. În cadrul Sfintei Liturghii, numeroși tineri, vârstnici și copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La momentul potrivit, părintele protopop Iosif Frenț a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat importanța și semnificațiile acestei sărbători.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, vorbind despre scopul întâlnirii în această parohie. „Astăzi suntem aici pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care ni le-a dat și pentru a-l instala pe noul preot al parohiei dumneavoastră, pe părintele Solomon Sîrbu, care este preot de aproximativ opt ani, iar în activitatea dumnealui a slujit doi ani în Parohia Valeapai din Protopopiatul Reșița și șase ani în Parohia Valea Bolvașnița din cuprinsul Protopopiatului Băile Herculane. Cu acest prilej, îi mulțumim părintelui Zaharia Cocie pentru activitatea depusă păstorind timp de șase ani această parohie și îi dorim păstorire îndelungată părintelui Solomon, care de astăzi își va începe activitatea în această comunitate religioasă”, a precizat părintele protopop Iosif Frenț.

La final, părintele Solomon Sîrbu a citit „Actul de onestitate și fidelitate față de Biserică”, apoi a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor pentru sprijinul acordat, și i-a încredințat pe cei prezenți că va fi alături de credincioșii parohiei și va lucra cu dăruire în ogorul Domnului. La sfânta slujbă au participat autorități locale, dar și un număr mare de credincioși, care au venit să-l întâmpine prin rugăciune pe noul părinte duhovnicesc.

Părintele Solomon Sîrbu s-a născut la data de 7 decembrie 1981, în localitatea Caransebeș din județul Caraș-Severin. Între anii 1996 și 1999 a învățat la Școala de Cântăreți bisericești din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 2003 a absolvit Liceul Teoretic Mehadia, iar între anii 2004 și 2008 a studiat la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița – Facultatea de Științe Economice și Administrative, secția Teologie Ortodoxă Didactică-Istorie, rezultând Diploma de Licență. Tot în cadrul acestei facultăți, între anii 2008 și 2010 urmează cursurile de masterat la secția Teologie Pastorală și Misiune Creștină. La data de 1 noiembrie 2011 a fost hirotonit preot, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind numit preot paroh al Parohiei Valeapai din Protopopiatul Reșița, slujind această parohie până la 31 octombrie 2013. La data de 1 noiembrie 2013 a fost numit preot paroh pe seama Parohiei Valea Bolvașnița din Protopopiatul Băile Herculane, păstorind această parohie până la 31 octombrie 2019. Începând cu data de 1 noiembrie 2019, părintele Solomon Sîrbu este preot paroh al Parohiei Verendin din Protopopiatul Băile Herculane.

Localitatea Verendin este un sat aparținător al comunei Luncavița, județul Caraș-Severin. Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” s-a zidit în anul 1840 de către arhitectul Chrivansky. În prezent, această parohie este de categoria I rural, având 384 familii cu 1474 credincioși. (Claudiu Românu)