Bucurie și patriotism la Anina

30 November 2019 Off By Herea Darius
Bucurie și patriotism la Anina

Vineri, 29 noiembrie, în ajunul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a desfășurat la Anina cea de-a VII-a ediție a festivalului de colinde și cântece patriotice „Dumnezeu ne-a dat poruncă demnitatea s-o păstrăm”.

Ca în fiecare an, au luat parte la acest festival câteva coruri de copii și tineri ale unor centre de tineret din Episcopia Caransebeșului. Astfel au interpretat cântece patriotice, colinde, poezii și câteva piese din folclorul românesc următoarele coruri: Corul „Centrului de tineret Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – coordonat de preotul Horia Mailat de la Parohia „Sfânta Treime” – Anina Steierdorf, gazda festivalului, Corul de copii „Pui de cer” al Centrului de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Moniom – coordonat de doamna prof. Georgiana Ciucur, Corul „Centrului de tineret Adormirea Maicii Domnului” – Oravița – coordonat de pr. Marinel Bobescu.

Pe lângă acestea au mai participat și Corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș părintele prof. Gheorghe Tistu, Corul Liceului „Mathias Hammer” din Anina – coordonat de domnul profesor Milan Todor și Fanfara Orașului Anina – condusă de dirijorul Dimitrie Omescu.

Festivalul s-a desfășurat la  Casa de Cultură Steierdorf din Anina și a început prin intonarea Imnului de stat al României de către Fanfara Orașului Anina, după care au continuat celelalte coruri participante.

La finalul festivalului a luat cuvântul părintele Gheorghe Șuveți – Protopopul Reșiței, care a amintit printre altele că „e foarte important acest festival deoarece prin el se păstrează în conștiința tinerilor și nu numai valorile culturale și spirituale ale neamului românesc. Acest lucru se vede și din faptul că toți cei prezenți au cântat și ei împreună cu aceste coruri, fie un cântec patriotic, fie o colindă.”

Fiecare din cele 6 coruri venite din Caransebeș, Oravița, Moniom și Anina au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar Primăria Anina a oferit o masă tuturor celor prezenți. (Pr. Cristian Manole)