Zile de rugăciune comună și zidire sufletească la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa – Govândari

2 December 2019 Off By Pavel Canea
Zile de rugăciune comună și zidire sufletească la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”  din Reşiţa – Govândari

Ca în fiecare an în Postul Nașterii Domnului, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul reșițean Lunca Bârzavei (Govândari) s-a desfăşurat o ,,săptămâna duhovnicească”. Astfel, în fiecare seară, în prezenţa multor credincioşi, preoţi invitaţi de la parohii rurale din Protopopiatul Reșița  au săvârşit slujba Vecerniei şi au susţinut câte un cuvânt de învăţătură.     

Tema generală a predicilor a fost postul, ca metodă de îmbunătăţire a vieţii şi ca posibilitate de apropiere de Dumnezeu, preoţii abordând diferite aspecte referitoare la aceste zile de post.

Participanţi la aceste slujbe de seară au fost Pr. Flavius-Cătălin Florea de la parohia Ersig, Pr. Marius-Ionuț Iovănescu de la Ezeriș, Pr. Sergiu Dalea de la parohia Târnova, Pr. Florin Mureșan de la Brebu, Pr. Emil Varga – profesor la Colegiul Economic al Banatului Montan şi preotul paroh Petru Berbentia, care a încheiat ,,săptămâma duhovnicească”.

În seara zilei de vineri, 29 noiembrie, după săvârșirea Sfintei Taine a Maslului, cateheza a fost susținută de domnul profesor Nicolae Adrian Păunescu, doctorand în Teologie.

Duminică, 1 decembrie, după Sfânta Liturghie, preoții parohiei au săvârșit o rugăciune de mulțumire, adică un Tedeum, în cinstea sărbătoririi a 101 ani de la actul istoric de la Alba Iulia, act ce a pus bazele României întregite și moderne.

La fiecare vecernie cântarea de strană a fost susținută de d-l. Bogdan Lupșa, cântărețul Bisericii, de d-l profesor Nicolae Adrian Păunescu, dar și de  pr. paroh Petru Berbentia, pr. Romolus Şandru și pr. Samuel Șendroni. De asemenea, au fost activi în susținerea cântării bisericești și  credincioșii  din sfânta biserică.

În fiecare seară, după otpustul Vecerniei și după ce preoții slujitori au miruit cu untdelemn sfințit pe toți cei prezenți, preoţii au continuat discuțiile la oficiul parohial, discuţii privitoare la problemele curente ale parohiilor noastre. Suntem convinși că aceste seri de rugăciune sunt foarte importante, pentru că toți cei prezenţi în fiecare seară, au avut posibilitatea să cunoască şi alţi preoţi în afara celor ce slujesc permanent la parohie. Credem, de asemenea, că toate aceste seri s-au constituit ca momente de bucurie comună şi de zidire sufletească. (Pr. Petru Berbentia)