Binecuvântarea Bobotezei pentru credincioșii din Domașnea

9 January 2020 Off By Herea Darius
Binecuvântarea Bobotezei pentru credincioșii din Domașnea

În acest an, la Praznicul Botezului Domnului, părintele protopop Iosif Frenț a săvârșit Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare – Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, în Biserica „Sfântul Atanasie al Athonului” din Domașnea. Ca în fiecare an, biserica parohială a fost înfrumusețată de prezența unui număr însemnat de credincioși. La această Sfântă Liturghie, copii și vârstnici au primit Sfânta Euharistie, fiind împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru.

În cadrul Sfintei și Dumnezeiești Liturghii, părintele protopop a rostit un cuvânt bogat de învățătură, subliniind că „Atunci când Ioan a acceptat să-L boteze, Hristos S-a descoperit lumii ca Fiu al lui Dumnezeu: cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt S-a coborât în chip de porumbel peste El, iar Tatăl a mărturisit: «Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!» (Matei 3, 17). Sfântul Ioan Gură de Aur spune în acest sens, că Hristos «n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat » ”.

După finalul slujbei, credincioșii prezenți, împreună cu slujitorii bisericii, au pornit într-o procesiune spre centrul localității Domașnea, în fața Troiței ridicată în anul 2015 (în fața casei parohiale), acolo unde părintele protopop a oficiat slujba de sfințire a Aghesmei Mari. Un obicei păstrat în Parohia Domașnea, este că, în fiecare an, în cadrul Sfințirii celei Mari a apei, trei tineri care poartă fiecare câte un prapur cu „Botezul Domnului”, merg la râul din sat și ating crucea prapurilor de apa curgătoare, aducându-ne aminte tuturor de Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Râul Iordan. Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au fost miruiți și au primit anafură din partea slujitorilor bisericii, iar la finalul slujbei de sfințire au primit Agheasmă Mare și au fost binecuvântați prin stropirea cu această apă sfințită, pentru aducerea binecuvântării dumnezeiești asupra trupului și sufletului, cântând cu toții troparul: În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, şi Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, slavă Ţie. (Claudiu Românu)