Comuniune euharistică la Catedrala Episcopală din Caransebeș

7 March 2020 Off By Pavel Canea
Comuniune euharistică la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În prima săptămână din Postul Mare credincioşii care au venit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş s-au rugat împreună cu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

În primele patru zile au participat la Canonul cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul şi la slujba Miezonopticii, iar vineri la Liturghia Darurilor înainte sfinţite. După Sfânta Liturghie Părintele Episcop Lucian a binecuvântat coliva pregătită pentru sâmbăta Sfântului Teodor.

Şi sâmbătă Preasfinţitul Lucian a fost alături de credincioşii Catedralei Episcopale. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare s-a rugat pentru moșii și strămoșii, părinții și frații noștri ce au trecut la Domnul, la Slujba Parastasului.

În această primă sâmbătă din Postul Mare este pomenit Sfântul Teodor deoarece în urma unei minuni a izbăvit pe creștini de întinarea idolatriei. În amintirea minunii sfântului, se aduc în această sâmbătă la biserici colive de grâu fiert întru pomenirea celor adormiţi.  

La sfintele slujbe au participat și elevii și părinții profesori de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Foarte mulți credincioși, dar și elevi seminariști s-au împărtășit cu Sfintele Taine, atât la Liturghia Darurilor înainte sfințite, cât și la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur de sâmbătă.

Şi mâine credincioşii din Caransebeş sunt aşteptaţi să participe la tradiţionala procesiune ce se organizează în fiecare an în Duminica Ortodoxiei. Procesiunea cu icoane va avea loc de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” până la Catedrala Episcopală. Aici Preasfinţitul Lucian va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.