Postul, cale spre frumusețea minții

3 March 2020 Off By Herea Darius
Postul, cale spre frumusețea minții

Duminică, 1 martie, la Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor” din Vasiova, Bocșa, copii și tineri de la Centrul Catehetic „Sf. Stelian” Bocșa Română, însoțiți de pr. drd. Silviu Ferciug, au participat la o conferință susținută de părintele ieromonah Ioanichie Petrică pe tema „Postul, cale spre frumusețea minții”.

În prag de începutul Postului Sfintelor Paști, o astfel de discuție a fost binevenită și bine primită de cei prezenți, părintele Ioanichie insistând pe „frumusețea minții” dobândită și pe calea postului, nu doar a educației. De asemenea, încă o dată, s-a făcut precizarea că postul nu înseamnă doar abținerea de la anumite feluri de mâncare, însemnătatea acestuia fiind una mai profundă, postul fiind și despre rugăciune, fapte bune, hrană sufletească, gânduri bune, curățirea sufletului și a trupului și, prin toate acestea, apropiere de Dumnezeu.

Preț de mai bine de o oră, copiii și tinerii prezenți au ascultat cu atenție și interes, și-au arătat curiozitatea punând tot felul de întrebări, dar au și răspuns întrebărilor adresate de părintele Ioanichie: „A ține post, a posti, înseamnă să ne controlăm corpul și mintea și să-i demonstrăm lui Dumnezeu că nu cedăm ispitelor, iar prin post ne putem apropia mai mult de Dumnezeu. Postul este important pentru curățirea sufletului și a trupului, astfel putem deveni mai buni și cu o minte frumoasă” a afirmat Maria; „Postul reprezintă a pregătire pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului și în această perioadă este bine să rostim cât mai multe rugăciuni” a spus Bianca; „Trebuie să respectăm postul și să ne pregătim trupul, mintea și sufletul pentru o mare sărbătoare, cea a Învierii Mântuitorului. Postul ne ajută să gândim limpede și frumos și să iubim, să iertăm și astfel să-l aducem pe Dumnezeu în viața noastră”, a răspuns Beniamin, cel care își dorește să devină preot.

A fost o întâlnire de excepție a celor mai tineri dintre credincioșii bisericii ortodoxe din Bocșa Română cu învățăturile și îndrumările unui părinte iubit atât de tineri cât și de vârstnici, părintele Ioanichie fiind unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici ai zonei Bocșa. Evenimentul a fost organizat de Centrul Catehetic „Sf. Stelian” Bocșa Română, în colaborare cu Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor și Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa. (Gabriela Șerban)