Seri duhovnicești în Postul Paștelui la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa Vasiova

17 March 2020 Off By Pavel Canea
Seri duhovnicești în Postul Paștelui la  Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa Vasiova

În perioada 9 – 14 martie 2020, la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova s-au desfășurat serile duhovnicești, obișnuite în acest Post al Paștelui, „timp al primăverii duhovnicești”.

Din cauza tristei situații din țară și din lume, având în vedere evoluția COVID-19, lumea temându-se și protejându-se de această epidemie (declarată ulterior, de către OMS, pandemie), prezența la sfânta Biserică în această săptămână a fost mai scăzută, însă, credincioșii prezenți s-au bucurat atât de slujbele oficiate de către preotul dr. Daniel Crecan, cât și de cuvintele de înțelepciune rostite de către invitații acestuia.

Așadar, în prima seară, pr. Mihai Zaharia de la Parohia Dognecea a pus la sufletele credincioșilor un cuvânt despre „Post, rugăciune, fapte bune și foloasele lor duhovnicești.”

Marți, în cea de-a doua seară, a fost invitat pr. Petru Vintilescu de la Parohia Vermeș, iar frumoasa sa cuvântare a avut ca temă „Euharistia – izvor al vieții veșnice”.

În cea de-a treia seară a fost prezent părintele Ciprian Costiș de la Biserica „Pogorârea Sf. Duh” Bocșa Montană, cel care a pus la sufletul credincioșilor prezenți un frumos cuvânt despre această perioadă deosebită din punct de vedere duhovnicesc, postul mare, despre „urcușul spre Înviere”, despre apropierea oamenilor de cele sfinte, despre Taina Spovedaniei și a Sfintei Euharistii, despre redescoperirea adevăratei nobleți a sufletului.

Seara de joi, cea de-a patra și cea mai lungă din această săptămână binecuvântată, a aparținut cărții și călătoriei, dar nu orice călătorie, ci una  a inimii, în „locurile unde s-a arătat în lume iubirea și lucrarea minunată a lui Dumnezeu pentru oameni și prin oameni.” Invitat a fost managerul Bibliotecii „Tata Oancea” Bocșa, Gabriela Șerban, de astă dată în calitate de pelerin pe urmele Mântuitorului. Credincioșii prezenți au vizionat imagini din acest pelerinaj, au ascultat povești și au luat parte la prezentarea volumului „Shalom from Israel. Pagini din jurnal de pelerin”.

 Cea de-a cincea seară a aparținut părintelui Ștefan Ionuț Pușchiță de la Parohia Ocna de Fier, cel care l-a reamintit și a adus un cuvânt de cinstire Sfântului Ierarh Nichifor, patriarhul Constantinopolului.

 Sâmbătă, în cea de-a șasea seară, invitatul părintelui Daniel Crecan a fost istoricul Mihai Vișan, iar subiectul a fost unul interesant, dr. Mihai Vișan aducânt în atenția credincioșilor prezenți file de istorie locală, date demografice privind Bocșa de ieri și de azi.

 Săptămâna serilor duhovnicești s-a încheiat cu Taina Sfântului Maslu la care au luat parte șapte preoți: pr. Ion Dănuț Liuba (Izgar), pr. Petru Vintilescu (Vermeș), pr. Ioan Vâșcu (Berzovia), pr. Ciprian Costiș (Bocșa Montană), pr. Mihai Zaharia (Dognecea), pr. Ștefan Ionuț Pușchiță (Ocna de Fier) și preotul gazdă, dr. Daniel Crecan.

 O săptămână binecuvântată, dar bucuria acestor seri duhovnicești a fost umbrită de teama și durerea pricinuite de epidemia din ce în ce mai existentă.  De altfel, trebuie să precizez că, la finalul fiecărei seri, preoții, dimpreună cu credincioșii, au rostit o rugăciune de sănătate și stopare a epidemiei iscată de virusul COVID-19.