Sfințirea exteriorului bisericii din Parohia Macoviște

1 June 2020 Off By Pavel Canea
Sfințirea exteriorului bisericii din Parohia Macoviște

În duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește în Parohia Macoviște, Protopopiatul Moldova Nouă. Părintele Episcop a mers în această parohie deoarece în ultima perioadă s-au efectuat lucrări la sfânta biserică, deși este o parohie misionară. De dimineață ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a exteriorului sfântului locaș, după care a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

„Aici părintele Adrian Doran împreună cu Comitetul și Consiliul Parohial, dar și alți credincioși din această parohie sau fii ai satului plecați în alte părți, și-au dat mâna pentru casa parohială și sfânta biserică. Au făcut în ultima perioadă de timp lucruri mari și importante. În primul rând biserica a fost restaurată și s-au efectuat lucrări foarte importante într-o parohie mică. Nu putem omite că această comunitate foarte mică de credincioși a ctitorit și o frumoasă casă parohială”.

„Așadar o parohie misionară din Episcopia noastră are și o biserică înnoită atât la interior cât și la exterior, dar și o casă parohială. Dumnezeu să le răsplătească tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici și să răsplătească osteneala părintelui paroh, dar și a celor ce au fost receptivi la chemarea bisericii și la îndemnul preotului paroh”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.   

Pentru activitatea depusă în această parohie părintele paroh Adrian Doran, a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Lucian. De asemenea ierarhul le-a oferit și Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu” celor care s-au implicat alături de părintele paroh la înfrumusețarea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica din Parohia Macoviște a fost ridicată în anul 1894 din piatră și cărămidă. Iconostasul este din lemn și a fost sculptat în anul 1930, fiind pictat de către Nicolae Hașca. În satul Macoviște a mai existat o biserică de lemn construită în timpul episcopului Isaia Antonovici. Parohia este una misionară cu 39 de familii și aproximativ 80 de credincioși.