Bucurie duhovnicească la Reșița

3 October 2020 Off By Pavel Canea
Bucurie duhovnicească la Reșița

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului se ține în fiecare an, la 1 octombrie, fiind o ocazie prin care întreaga Biserică celebrează amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din cartierul Vlaherne din Constantinopol din secolul al X-lea. Pentru preoții și credincioșii singurei parohii reșițene ce are acest hram a fost una de aleasă bucurie duhovnicească dar și plină de har și binecuvântare. La această comuniune a bucuriei pe lângă cei doi preoți ai bisericii: pr. Emil Crăciun și pr. Damaschin Tătaru, au participat și alți preoți de la parohiile reșițene, avându-l în mijlocul lor și pe pr. Gheorghe A. Șuveți, protopopul Reșiței, alături de pr. insp. școlar Nicolae Chiosa, pr. Cristian Gh. Manole de la parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, pr. Mihail Sevastian Pană de la parohia „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș”și pr. Petru Popovici, parohul comunității ucrainiene.

În cadrul Sfintei Liturghii un bogat cuvânt de învățătură a fost rostit de pr. protopop Gheorghe Șuveți, și care a subliniat dintru început că: „Bunul și milostivul Dumnezeu a rânduit prin ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului ca în urmă cu doi ani, parohia dumneavoastră, biserica aceasta preafrumoasă să primească și un al doilea hram pe lângă hramul principal al ei «Pogorârea Sfântului Duh» și «Acoperământul Maicii Domnului». Sigur că și pentru noi este o sărbătoare sau un praznic drag așa cum este cu o semnificație aparte pentru dumneavoastră membrii acestei comunități. Însă pentru majoritatea oamenilor, sărbătoarea aceasta este poate prea puțin știută, prea puțin prăznuită pentru că ea s-a introdus în rânduiala noastră bisericească cu ținere, în mod treptat. Nu este o sărbătoare foarte veche așa cum ar fi praznicele împărătești închinate Domnului nostru Iisus Hristos, însă praznic închinat Maicii Domnului fiind, este totuși o sărbătoare care are o vechime de peste o mie de ani chiar dacă în rânduiala popoarelor ortodoxe această sărbătoare a intrat să fie cu ținere, adică cu sărbătorire, pe parcursul mai multor ani”.

În cadrul Sfintei Liturghii mai mulți credincioși și copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine. A fost o zi deosebit de frumoasă, o zi de aleasă sărbătoare, încărcată de emoție sfântă la hramul secundar al parohiei noastre, căci Bunul Dumnezeu cu toate greutățile și încercările prin care trece întreaga omenire, nu ne uită niciodată și nu ne lasă singuri, trimițând din cer atât prin Sfintele Taine cât și prin Sfânta Liturghie întreg ajutorul Său ca să ne spele de tot păcatul și de toată întinăciunea, să ne sfințească și să ne călăuzească pe calea mântuirii.               

Parohia a oferit tuturor credincioșilor prezenți agapa bucuriei, căci la sfârșitul Sfintei Liturghii s-au împărțit pachețele alimentare și caserole cu dulciuri. Într-o lume atât de frământată și măcinată de tot mai multă boală am cerut prin rugăciune ajutorul Bunului Dumnezeu prin Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos și care ne reamintește mereu că:„…fără Mine, nu puteți face nimic”(Ioan 15, 5) și am rugat-o pe Maica Domnului să ne acopere pe noi toți, de tot răul cu Cinstitul și Sfântul ei Acoperământ. (pr. Emil Crăciun)