Episcopul Iosif Traian Badescu a fost pomenit în satul natal

14 December 2020 Off By Pavel Canea
Episcopul Iosif Traian Badescu a fost pomenit în satul natal

În duminica a 28-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de credincioșii din Parohia Șopotu Vechi, Protopopiatul Băile Herculane. Șopotu Vechi este satul în care s-a născut primul episcop bănățean al Eparhiei Caransebeșului, Iosif Traian Badescu. Părintele Episcop Lucian a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” la care au participat credincioși din această localitate din Valea Almăjului. După Sfânta Liturghie ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire Iosif Traian Badescu, cel de-al 4-lea episcop al Episcopiei Caransebeșului după înființarea ei în anul 1865.

Pentru Eparhia Caransebeșului anul 2020 este anul comemorativ al episcopului Iosif Traian Badescu, 100 de ani de la înscăunarea sa ca episcop al Caransebeșului, 1920-1933. Iosif Traian Badescu s-a născut la 15 mai 1858 din botez Traian. A decedat la 11 iulie 1933 în Caransebeş și a dorit potrivit testamentului său să-și doarmă somnul de veci în cimitirul istoric din Parohia Eșelnița, lângă părinții săi.

De asemenea, Preasfințitul Lucian l-a pomenit și pe fostul preot paroh Ion Velcotă, fiu al satului, care a trecut la cele veșnice  în data de 18 noiembrie 2020, la vârsta de 62 de ani.

„Cu mai puțin de două săptămâni înainte de Praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos am socotit de bine să poposim duhovnicește și să slujim aici în Valea Almăjului în Betleemul episcopului Iosif Traian Badescu. A fost o zi importantă pentru credincioșii de aici pentru că l-am pomenit pe vrednicul de amintire episcopul Badescu al Caransebeșului și totodată l-am pomenit și pe preotul ce a slujit aici aproape 36 de ani și care în urmă cu câteva săptămâni a plecat la cele veșnice. Putem spune că această zi va rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria acestei parohii și de ce nu în istoria Văii Almăjului, pentru că aici s-au întâmplat multe lucruri foarte importante din istoria Episcopiei Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

Parohia Șopotu Vechi este în prezent vacantă. Are 155 familii cu aproximativ 450 de credincioşi și este de categoria II rural A. Biserica parohială cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” a fost ridicată în anul 1817.  

Toți copiii și tinerii care au fost duminică la sfânta biserică au fost îmbrăcați în costume populare specifice Văii Almăjului și au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian iconițe și alte daruri.