Slujire și binecuvântare arhierească în Biserica „Schimbarea la Față” din Caransebeș

19 December 2020 Off By Herea Darius
Slujire și binecuvântare arhierească în Biserica „Schimbarea la Față” din Caransebeș

Biserica „Schimbarea la Față” din cartierul Balta Sărată al municipiului Caransebeș l-a avut în mijlocul ei, vineri seară, 18 decembrie, pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeș. Înainte de săvârșirea Vecerniei, ierarhul a sfințit o capelă mortuară, despre care a afirmat faptul că aceasta poate fi numită mai mult decât o simplă capelă, datorită modului deosebit în care a fost împodobită:

„Avlia (curtea) bisericii se bucură de ceea ce putem numi nu doar o capelă mortuară, ci chiar un paraclis, împodobit cu icoane, cu scene biblice, cu Învierea Mântuitorului Hristos, de o parte, iar de altă parte, învierea lui Lazăr, cel mort de patru zile, dar și de alte minuni săvârșite de către Mântuitorul, de icoane ale sfinților, paraclis în care ne putem ruga și în care putem, în liniște și pace, să-i pomenim pe cei dragi ai noștri care pleacă din această lume. Totodată, există și un loc amenajat unde se poate lua o masă, se pot ține toate pomenile în urma înmormântării sau în urma unui parastas. Primul hram oferit capelei mortuare este Sfântul și Dreptul Lazăr, cel înviat a patra zi din morți, pe lângă cel al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.”

Preasfințitul Părinte Lucian l-a felicitat pe părintele paroh Tat pentru activitatea deosebită desfășurată în cadrul bisericii pe care o păstorește și pentru osteneala înfrumusețării și împodobirii paraclisului mortuar, prilej cu care i-a felicitat deopotrivă pe toți cei implicați în acest demers. De asemenea, ierarhul a mai adăugat faptul că aceasta a fost o zi de sărbătoare pentru întreg municipiul Caransebeș, întrucât, în acel loc, Episcopia Caransebeșului are un  teren care va putea fi valorificat de toate parohiile din municipiul de pe Timiș și Sebeș ca un cimitir eparhial, rugând toți preoții și credincioșii să nu îi uite nici pe cei săraci, care mor singuri, fără a avea o familie care să se îngrijească de rugăciunea pentru cel adormit și de toate cele trebuincioase înmormântării sale.

În continuare, credincioșii prezenți s-au putut ruga în cadrul Vecerniei săvârșite de Părintele Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, fiind respectate toate măsurile de siguranță sanitară impuse de pandemie. Atmosfera binecuvântată a fost întregită de Grupul psaltic „Ethos” care, prin colindele interpretate, au transformat Biserica „Schimbarea la Față” într-un lăcaș al luminii și speranței.

În încheiere, Părintele Episcop Lucian a adus, prin cuvântul de învățătură, vestea cea bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, subliniind faptul că sărbătoarea venirii lui Mesia pe Pământ nu trebuie să fie umbrită de pandemie, ci trebuie să reprezinte o încurajare că Emanuel, „Dumnezeu este cu noi”, aduce Cerul, cu vindecarea, pacea și mântuirea Sa, pe Pământ, dorindu-ne pentru toată viața alături de El:

„Să avem grijă de viața și de sănătatea noastră, căci acestea sunt daruri primite de la Bunul Dumnezeu. Să nu rămânem indiferenți nici la relația noastră personală cu Dumnezeu, relație care poate fi consolidată numai în Biserică și în comuniune. De aceea, vă rog, dragi frați și surori, să spuneți tuturor că frica trebuie să dispară din inimile noastre. Dragostea de Dumnezeu scoate afară frica. Dacă avem dragoste față de Dumnezeu, față de Biserică și unii față de alții, nu mai putem avea în inimile noastre și frică, frică de boală, de moarte, de oameni. Să apelăm în toate la ajutorul lui Dumnezeu, căci fără El nu se poate face nimic și să avem credință în ceea ce ne spune prorocul Isaia, «cu noi este Dumnezeu, înțelegeți, neamuri, și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu»”. La final copiii prezenți la slujbă au primit din partea ierarhului dulciuri iar credincioșii iconițe și calendare.