Slujire arhierească la Paraclisul Episcopal a Reședinței Eparhiale din Caransebeș

30 January 2021 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la Paraclisul Episcopal a Reședinței Eparhiale din Caransebeș

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal din Reședința Eparhială a Episcopiei Caransebeșului.

În această zi Părintele Episcop a ales să se roage la Sfânta Liturghie aici, deoarece hramul principal al acestui sfânt locaș este sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii spirituali ai instituțiilor și învățământului teologic, iar paraclisul a deservit ca loc de rugăciune și practică liturgică pentru teologii de la istorica instituție de învățământ teologic din Caransebeș.

Paraclisul a fost amenajat între anii 1934-1935 și a fost sfințit pentru prima dată în 9 octombrie 1935 de către Episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeșului și resfințit în 30 ianuarie 1948 de Episcopul Veniamin Nistor, spre a fi loc de închinare și reculegere sufletească pentru studenții teologi de la Academia Teologică din Caransebeș.

Între anii 2016-2018, odată cu reabilitarea reședinței episcopale, paraclisul a fost restaurat integral, pardoseala s-a realizat din parchet și s-a împodobit cu mobilier bisericesc. De asemenea, s-a restaurat și completat pictura de către pictorii Tudor Țăranu și Alin Trifa și s-au montat în ușă și ferestre vitralii.

Acest sfânt locaș a fost resfințit de Părintele Episcop Lucian în duminica a 7-a după Paști, 9 iunie 2019, după amplele lucrări de restaurare și înfrumusețare.

Paraclisul Episcopal are și cel de-al doilea hram, „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”.