Praznicul „Întâmpinării Domnului” la Catedrala din Caransebeș

2 February 2021 Off By Pavel Canea
Praznicul „Întâmpinării Domnului” la Catedrala din Caransebeș

În ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi, consilieri la Centrul Eparhial și slujitori la Catedrala Episcopală.

Credincioșii veniți la sfânta biserică s-au bucurat și de cuvântul de învățătură în care ierarhul a subliniat faptul că trebuie să fim fiecare dintre noi disponibili în permanență să-l întâmpinăm pe Domnul în sufletul nostru. „Credem că praznicul de astăzi este un praznic al bucuriei, al speranței, dar și al răbdării și care ne îndeamnă și pe noi să fim mai aproape de Dumnezeu și să-L primim pe Mântuitorul Hristos în inimile, sufletele și mințile noastre. Suntem chemați să luăm aminte la viața Sfântului Simeon și a Prorociței Ana și să încercăm să medităm la profeția Sfântului Simeon care răsună peste veacuri. Ea s-a împlinit pe Golgota, dar această profeție se împlinește și astăzi pentru că Mântuitorul Hristos este pus spre căderea și ridicarea multora. Noi credincioșii dreptmăritori suntem chemați să ne ridicăm cu ajutorul Domnului și să-L ascultăm pe Mântuitorul, să-L primim în inimi și viața noastră să fie una plăcută Lui”.

„Sfântul Simeon și Prorocița Ana sunt modele de răbdare, post, priveghere și rugăciune, ei au stat în așteptare în Templu și iată Domnul a venit și ei L-au întâmpinat pe Pruncul Iisus. Să-L primim și noi la Praznicul Împărătesc al Întâmpinării Domnului, dar să-L primim în fiecare zi în inima noastră pe Mântuitorul Hristos și să spunem nu numai la slujba Vecerniei, ci în fiecare seară când ne rugăm acasă «Acum slobozește  pe robul Tău Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace! Că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor. Lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel» (Luca 2: 29-31)”, a mai spus Părintele Episcop .

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucan l-a hirotonit preot pe părintele diacon Nicolae Cristian Iova, ce va fi numit preot pe seama Parohiei Tincova din Protopopiatul Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Catedrala Episcopală din Caransebeș are hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în urmă cu 11 ani, în data de 12 septembrie.