Prima duminică din perioada Triodului în Parohia Pecinișca

22 February 2021 Off By Pavel Canea
Prima duminică din perioada Triodului în Parohia Pecinișca

În localitatea Pecinișca, așezare ce se află foarte aproape de orașul-stațiune Băile Herculane, a mers Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în Duminica Vameșului și a Fariseului. La începutul perioadei Triodului Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială a acestei comunități euharistice, cu hramul „Sfântul Apostol Toma”.

Mulți credincioși din localitate, dar și din orașul-stațiune, precum și autorități locale au participat la sfânta slujbă arhierească. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Anton Vasile Sârbu, ce urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Peștere din Protopopiatul Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Ne-am bucurat astăzi că au venit foarte mulți credincioși la Sfânta Liturghie, dintre care un număr mare s-au împărtășit cu Sfintele Taine și am observat că au fost și foarte mulți tineri și copii. Înseamnă că aici avem o comunitate euharistică dinamică, o biserică vie, care nu se lasă de învățăturile și poruncile Mântuitorului Iisus Hristos. În vremuri grele de pandemie, iată credincioșii noștri vin la sfânta biserică, se împărtășesc cu Sfintele Taine și încearcă să țină aprinsă candela rugăciunii”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie Părintele Episcop a explicat cum trebuie să ne comportăm în relația noastră cu Dumnezeu. „În această duminică Mântuitorul Hristos ne învață cum să rostim o rugăciune smerită, ne învață ce atitudine trebuie să avem în biserică atunci când ne rugăm. Să încercăm să spunem și noi în inima noastră cu multă smerenie «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!». Să încercăm să avem această atitudine a vameșului, o atitudine de smerenie atunci când intrăm în sfânta biserică și mai ales atunci când rostim o rugăciune către bunul Dumnezeu. Suntem cu toții păcătoși, dar dacă ne smerim și ne pocăim, Dumnezeu ne primește, ne iartă, ne dezleagă și ne mântuiește”.

Biserica cu hramul Sfântul Apostol Toma din Pecinișca a fost construită în 1884-1885, la iniţiativa preotului Vasile Popovici. Sfântul locaș este în formă de corabie, fiind prevăzut cu o turlă mare la intrare, unde se află cele două clopote. În anul 1903 a fost pictată de pictorul bănăţean Nicolae Haşca, pe cheltuiala doctorului Alexandru Popoviciu din Băile Herculane.

Între 2003-2006 pictura veche a fost înlocuită cu una nouă, în tempera, executată de pictorul Damian Mihuţ din localitatea Zăvoi. Pictura de pe catapeteasmă îi aparţine preotului pictor Damian Tuluc din Cluj-Napoca. Biserica a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în 29 aprilie 2007.