Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Oravița

15 March 2021 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Oravița

În duminica lăsatului sec de brânză Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială alături de un sobor de preoți și diaconi. La sfânta slujbă au participat mulți credincioși printre care numeroși copii și tineri, membrii centrului de tineret al parohiei. Acești tineri au prezentat după Sfânta Liturghie un moment artistic, interpretând pricesne, poezii și mai multe cântece specifice perioadei. Alături de copiii și tinerii din această parohie au fost și membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care la rândul lor au interpretat câteva pricesne.

Tot în această duminică Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și casa parohială ce a fost recent renovată și înfrumusețată. Pentru toată activitatea desfășurată în parohie părintele paroh Marinel Bobescu a fost hirotesit iconom stavrofor de către ierarh, iar ctitorii și binefăcătorii au primit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

„Îl felicităm pe părintele paroh, pe doamna preoteasă și pe toți cei care s-au implicat în lucrările de renovare a casei parohiale. Avem aici la Oravița o parohie dinamică unde se desfășoară o lucrare foarte frumoasă cu tinerii, concretizată în centrul de tineret ce funcționează pe lângă această parohie. Și copiii părintelui Marinel sunt implicați în lucrarea centrului pentru tineret. Credem că aici se desfășoară lucruri frumoase, atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere pastoral-misionar și social-filantropic, pentru că acești copii au fost foarte receptivi mai ales în vreme de pandemie și împreună cu preoții din Oravița au dus alimente, îmbrăcăminte și medicamente, persoanelor vulnerabile care nu s-au putut deplasa”, a subliniat Părintele Episcop.

De asemenea, după Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Lucian a transmis un cuvânt de binecuvântare la început de post. „Dorim tuturor preoților și credincioșilor din Eparhia Caransebeșului ca perioada postului să fie una binecuvântată, a iertării, a postului autentic, a rugăciunii smerite, dar și o perioadă în care să medităm la concluzia evangheliei de astăzi: «acolo unde va fi comoara voastră, acolo va fi și inima voastră». Să ne adunăm așadar, în această perioadă sfântă, comori în cer, comori nestricăcioase, spirituale, să cultivăm sfintele virtuți ale desăvârșirii, să dezrădăcinăm spinii urii și a altor păcate și să ne apropiem mai mult de Domnul, dar și unii de alții”.    

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița este de categoria II urban, având 650 familii cu aproximativ 1550 de credincioși. Biserica parohială a fost ridicată între anii 1781-1784. Ctitorul bisericii parohiale din Oravița Montană a fost negustorul Hagi Nicolae Dimitrie. Sfântul locaș este unul monumental din piatră și cărămidă, în stil baroc, cu bolta semicilindrică, iconostas de lemn de tei; biserica e acoperită cu tablă de cupru, turla ornamentală cu motive florale fiind acoperită și ea cu tablă de cupru. Biserica a fost târnosită în anul 1784 de către episcopul Vichentie Popovici.