Sfințirea Paraclisului „Sfântul Ierarh Luca al Crimeii” din cadrul Clinicii Nera

15 March 2021 Off By Pavel Canea
Sfințirea Paraclisului „Sfântul Ierarh Luca al Crimeii” din cadrul Clinicii Nera

În după-amiaza Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de sfințire a Paraclisului aflat în incinta Clinicii Nera, care a primit hramul „Sfântul Ierarh Luca al Crimeii”, dobândind astfel ca ocrotitor un sfânt doctor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Se cuvine ca, la sfințirea acestui paraclis, să Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să avem o clinică de recuperare oncologică în Episcopia Caransebeșului, la Slatina Nera, ctitorită de profesorul și doctorul Pavel Chirilă, fiul acestor locuri, domnia sa ctitorind îndată după Revoluția din 1989 și Mănăstirea Nera. A fost o bucurie ca, în după-amiaza Duminicii care precedă intrarea în Postul Mare, să fim alături de domnul doctor, care și-a văzut împlinit visul, de cadrele medicale, asistente și doctori, dar și de peste cei 20 de beneficiari pentru care Clinica Nera a devenit popas trupesc și duhovnicesc vreme de două, trei săptămâni, cât timp este necesar pentru a urma tratamentul adecvat bolii lor”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

La sfințire, au participat domnul doctor Pavel Chirilă, prin strădania și sacrificiile căruia a fost posibilă înființarea clinicii, ostenitori și beneficiari ai clinicii.

Ctitorul clinicii și-a amintit cu nostalgie de etapele construirii acesteia, de sacrificiile necesare existenței ei, dar și de importanța vindecării bolnavilor așa cum scrie în Scriptură:

„În urmă cu 10 ani, pe acest loc nu era nimic. Au fost necesari 10 ani, plini de aventuri și obstacole, până să ajungem în acest moment, dar a meritat, pentru că beneficiarii servicilor Clinicii Nera se declară mulțumiți. Ceea ce îi impresionează de cum sosesc este peisajul minunat, datorită căruia susțin că nu ar mai pleca din aceste locuri. Avem, așadar, în prezent, tot ceea ce este de folos pentru rugăciune și izbăvire trupească și sufletească, precum scrie în Evanghelie”.

Paraclisul „Sfântul Ierarh Luca al Crimeii” a fost amenajat în interiorul Clinicii Nera, ca un spital duhovnicesc pentru bolnavii care, dincolo de recuperarea trupului, au nevoie de întărire și vindecare sufletească, în tumultul temerilor, al neputințelor și al suferințelor fizice, prin medicamentul rugăciunii și al Împărtășirii cu Sfintele Taine. Astfel, bolnavii se pot bucura atât de o îngrijire fizică, prin prezența doctorilor, cât și de o îngrijire duhovnicească, prin oblăduirea și mijlocirea Sfântului doctor Luca la Cel ce este Doctorul doctorilor, la Hristos, precum subliniază și Preasfințitul Părinte Lucian:

„Ne bucurăm că există o lucrare frumoasă și articulată între părintele misionar, care slujește în paraclisul Clinicii Nera, Iulius Ionuț Guiman, și cadrele medicale care își desfășoară activitatea în cadrul clinicii, care este un așezământ medical creștin și în cadrul căruia se poate vorbi despre o medicină integrală, și la suflet, și la trup. Cei care se tratează în această clinică pot beneficia și de asistență religioasă, de tratament duhovnicesc, pentru că, mai întâi, trebuie să ne vindecăm sufletul, și, ulterior, trupul, fapt pentru care îl felicităm pe domnul doctor Pavel Chirilă, care este un creștin practicant și care întotdeauna  recomandă pacienților postul, rugăciunea, meditația, Împărtășirea cu Sfintele Taine, așadar tratamentul spiritual. Cu acest mesaj, am poposit și noi la sfințirea paraclisului, ca o încurajare pentru bolnavi la începutul Postului Mare”.

Părintele Iulius Ionuț Guiman, slujitor al Paraclisului „Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii” a mulțumit pentru prezența Preasfințitului Părinte Episcop în mijlocul ostenitorilor și bolnavilor din Clinica Nera, de asemenea subliniind importanța prezenței unui loc de rugăciune pentru bolnavii cu diferite patologii care beneficiază de serviciile medicale ale clinicii:

„Dincolo de patologiile care încearcă trupul, este suferința care încearcă sufletul. De aceea, este deosebit de importantă o asistență duhovnicească, asistență de care fiecare dintre noi avem nevoie”.

Nera este prima clinică de recuperare oncologică din România unde tratamentul vizează trupul, sufletul și mintea, aflându-se în Valea Nerei, într-o zonă nepoluată din judeţul Caraş-Severin. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2012, iar porțile pentru primii pacienți s-au deschis la începutul anului 2021. Clinica este de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial, și oferă tratament prin medicină hiperbară (HBOT), foarte utilă în contextul actual al pandemiei, contribuind la recuperarea plămânilor afectați în urma infectării cu virusul Sars-Cov-2.