Sfântul Maslu oficiat la Parohia Domașnea

27 April 2021 Off By Pavel Canea
Sfântul Maslu oficiat la Parohia Domașnea

Aflându-ne în Postul Mare, în Duminica Floriilor, la orele serii, credincioșii din Parohia Domașnea, Protopopiatul Băile Herculane, au participat la Taina Sfântului Maslu săvârșită de către părintele ieromonah Filotei Gherman – starețul Schitului Bogâltin, părintele protosinghel Andrei Radu – starețul Mănăstirii Almăj-Putna, părintele prof. dr. Pătruț-Nicolae Bănăduc, părintele Adrian Staicu de la Parohia Bogâltin și părintele paroh Marian Lalescu, în Biserica parohială „Sfântul Atanasie al Athonului”.

Credincioșii care au participat la sfânta slujbă, au avut ocazia de a se închina la o copie fidelă a Icoanei Maicii Domnului „Mângâietoarea” făcătoare de minuni, adusă de la Schitul Bogâltin. Icoana Maicii Domnului Paramythia este o icoană făcătoare de minuni, păstrată în Mănăstirea Vatoped. Icoana este legată de minunea în urma căreia Maica Domnului și Pruncul și-au schimbat forma feței și poziția corpului.

După săvârșirea slujbei, părintele stareț Filotei Gherman a rostit un cuvânt bogat de învățătură în care a prezentat și o minune pe care a făcut-o Icoana Maicii Domnului Paramythia, la Mănăstirea Vatoped. „Icoana Maicii Domnului a fost o fresă pe zidul bisericii mari a Mănăstirii Vatoped. Acolo, mănăstirile sunt făcute ca niște cetăți, fiind construite pe vremea când pirații încă veneau cu corăbiile și jefuiau mănăstirile, și pe călugări îi omorau. Așadar, călugării de acolo au fost nevoiți să se apere, de aceea au construit mănăstirile ca niște cetăți; și până în zilele noastre, bărbații care merg la Muntele Athos observă că seara se încuie porțile și se deschid abia dimineața, pentru că de multe ori, noapte, mănăstirile erau atacate. În Sfântul Munte există o rânduială, cheile de la poarta mănăstirii se aşază la icoana Maicii Domnului, arătând astfel purtarea de grijă şi egumenia Maicii Domnului în mănăstirile aghiorite. Într-o dimineață, când unul din stareţi a mers să ia cheile mănăstirii de la icoana Maicii Domnului, Maica Domnului i-a vorbit, spunându-i: «Astăzi nu deschideţi porţile mănăstirii, pentru că vor năvăli piraţii!». Şi, în clipa în care Maica Domnului vorbea stareţului, prinde viaţă şi Pruncul ce-L ţinea în braţe, care Îşi întinde mâna, ducând-o la gura Maicii Domnului, şi spunându-i: «Nu, Maica Mea, nu-i înştiinţa, căci li se cuvine această ispită, pentru că au căzut în păcat!». Dar Maica Domnului, cu îndrăzneala ei de mamă către Fiul său, nu face ascultare, ci coboară mânuţa lui Hristos de la gura ei, repetând pentru a doua şi a treia oară egumenului acea avertizare. Monahii au alergat spre ziduri, de unde era ușor de văzut cum pirații înconjuraseră mănăstirea și așteptau momentul deschiderii porții pentru a năvăli înăuntru. Prin intervenția minunată a Maicii Domnului, mănăstirea a fost izbăvită de urgia piraților, iar de atunci, în icoană au rămas întipărite aceste ultime mișcări ale feței Pruncului Sfânt și ale Maicii Sale.”, a evidențiat părintele ieromonah.

La final, părintele paroh a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezență, iar credincioșii s-au închinat icoanei făcătoare de minuni, fiind unși cu untdelemn sfințit.