A fost târnosită Biserica din Parohia Vărădia

24 May 2021 Off By Pavel Canea
A fost târnosită Biserica din Parohia Vărădia

În duminica a 4-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a târnosit biserica din Parohia Vărădia, Protopopiatul Moldova Nouă. La 115 ani de la prima târnosire, întrucât acest sfânt locaș a fost târnosit pentru prima dată în anul 1906 de către episcopul greco-catolic Vasile Hosu al Lugojului, Preasfințitul Lucian a mers în mijlocul comunității de la Vărădia să binecuvinteze lucrările efectuate în ultima perioadă la sfânta biserică. Între anii 2020-2021 s-a lucrat la exteriorul sfântului locaș, s-a reabilitat iconostasul, masa Sfântului Altar a fost reconstruită și placată cu marmură.

Ierarhul a săvârșit de dimineață slujba de târnosire, după care a oficiat și Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Pentru că s-a îngrijit să înfrumusețeze sfânta biserică, dar și pentru întreaga s-a activitate pastoral-misionară, părintele Gheorghiță Cosmin Oltean a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Lucian. De asemenea, ierarhul le-a oferit ctitorilor și binefăcătorilor Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

Părintele paroh dimpreună cu bunii săi credincioșii a lucrat și la amenajarea casei parohiale, de aceea Părintele Episcop a sfințit-o după Sfânta Liturghie. „Credem că Vărădia va rămâne o parohie importantă pe harta Eparhiei Caransebeșului. Avem în Vărădia trei biserici, o biserică parohială, una de mănăstire și un paraclis episcopal, chiar aproape de ruinele Cetății Arcidava, pe dealul Chiliilor. Pe vremuri aici a existat și un protopopiat. Astăzi ne-am bucurat de credincioșii care au fost dornici de o Liturghie arhierească și au venit nu doar din Vărădia, ci și din satele limitrofe, pentru că a fost o sărbătoare a zonei Oraviței, Vărădia fiind foarte aproape de orașul Oravița”.

Făcând referire la pericopa evanghelică din această duminică, Preasfințitul Lucian a arătat cât de necesar este ca fiecare om „să-i făgăduiască lui Dumnezeu că nu va mai păcătui. Mântuitorul i-a zis paraliticului: «Iată te-ai făcut sănătos de acum să nu mai greșești». Trebuie să încercăm și noi să nu mai păcătuim, să ne rugăm pentru sănătatea noastră și a celor dragi ai noștri, să ne pocăim permanent, să punem început bun vieții noastre și să ducem în fiecare zi o viață autentică în Hristos, căci El este cu noi până la sfârșitul veacurilor, așa cum a făgăduit Apostolilor”.

Biserica parohială din Vărădia a fost construită în anul 1890 în stil baroc din piatră și cărămidă şi are hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. La origini este biserică greco-catolică, dar din anul 1948 ea a intrat în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române. Pictura în ulei a fost executată între anii 1937-1939 de către Nicolae Popovici din Grădinari.