A fost resfințită biserica Parohiei Petroșnița

14 June 2021 Off By Pavel Canea
A fost resfințită biserica Parohiei Petroșnița

În duminica a 7-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Petroșnița, Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a mers în această comunitate întrucât părintele paroh alături de credincioși au lucrat în ultimii ani la biserică, atât la interior, cât și la exterior.

Părintele Episcop a săvârșit de dimineață slujba de sfințire a sfântului locaș, după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat și Sfânta Liturghie.

Au fost prezenți la această sărbătoare mulți copii și tineri, numeroși credincioși din această localitate, dar și autorități locale. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar corul parohial a susținut la momentul împărtășirii, un buchet de pricesne.

Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohie și pentru că s-a îngrijit de sfânta biserica ca s-o renoveze, părintele paroh Ioan Sârbu a primit din partea Preasfințitului Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. De asemenea și ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș au primit același act de cinstire.

Toți cei prezenți la biserică au avut posibilitatea să intre și să se închine în Sfântul Altar. „Părintele paroh Ioan Sârbu dimpreună cu credincioșii acestei parohii au lucrat mult, frumos și bine, au amenajat cu simț estetic avlia bisericii, au împrejmuit-o cu un gard foarte frumos, dar mai ales au lucrat la exteriorul sfântului locaș și în altar au refăcut sfânta masă și au placat-o cu marmură. Așadar, biserica din Petroșnița s-a înnoit. Noi astăzi cu această sfințire anticipăm praznicul Pogorârii Sfântului Duh, pentru că întotdeauna când se sfințește o biserică se pogoară Sfântul Duh, întrucât biserica este stropită cu apă sfințită și este pecetluită cu Sfântul și Marele Mir”, a arătat Părintele Episcop.

Făcând referire la duminica a 7-a după Paști Preasfințitul Lucian a subliniat faptul că trebuie și noi să „Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să ne dăruiască minte luminată ca să mărturisim până la sfârșitul vieții sfânta și dreapta credință pe care au statornicit-o Sfinții Părinți la Sinoadele Ecumenice și astăzi se cuvine să-i cinstim în mod special pe cei 318 Sfinți Părinți adunați la primul Sinod Ecumenic de la Niceea”.     

Biserica din Parohia Petroșnița are hramul „Adormirea Maicii Domnului și a fost ridicată între 1834 și 1836. Lucrările de construcție a sfântului locaș au început în 21 mai 1834, cu binecuvântarea episcopului Maxim Manuilovici (Mănuilă), fiind construit din piatră și cărămidă, în stil baroc.

Prima pictură a efectuat-o Trifon Achimescu în 1835. Biserica a fost repictată în 1988 de pictorul Ioan Someșan, iar în anul 1990 a avut loc pictarea iconostasului bisericii adus de la mănăstirea Plumbuita-București.

Târnosirea bisericii a fost făcută de către mitropolitul Vasile Lăzărescu în 15 iulie 1951.