Duminica părinților și a copiilor în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș

13 June 2021 Off By Herea Darius
Duminica părinților și a copiilor în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș

În prima duminică din luna iunie, stabilită, în anul 2009, de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, ca fiind Duminica părinților și a copiilor, Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” a devenit un adevărat lăcaș al familiilor creștine, numeroși părinți și copii participând la Sfânta Liturghie și împărtășindu-se cu Sfintele Taine, urmând ca, în după-amiaza aceleiași zile, marea familie a parohiei să desfășoare activități recreative pentru părinți și copii în cadrul unei excursii la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Petroșnița

Un proverb românesc afirmă:   „Din același lemn se face și icoană, și măciucă”. Acest proverb este foarte grăitor în privința educației pe care părinții o oferă copiilor. Într-un cuvânt despre educația copiilor, Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă că tinerilor trebuie să li se pună frâu, să fie învățați cu râvna și îndreptați spre cele cuvenite.

Sfântul Paisie Aghioritul atrage atenția asupra faptului că, astăzi, oamenii își complică viața alergând după bunuri materiale, se agită peste măsură și își pierd pacea. Femeia trebuie să lucreze, iar timpul pe care mama îl acordă copiilor este foarte limitat. Pentru niște lucruri neînsemnate, se pierde sensul și scopul familiei. Același sfânt spune: „când copiii sunt încă mici, trebuie ajutați să înțeleagă ce este binele. Acesta este sensul cel mai profund al vieții.”

Din păcate, în lupta cu marele dușman al omului modern, timpul, părinții nu mai au răgaz să le vorbească copiilor despre Dumnezeu, dar nici lui Dumnezeu despre copiii lor. O mare piedică în relația părinți-copii o reprezită plecarea părinților la muncă în strainătate și lăsarea copiilor în grija bunicilor.

În contextul acestor probleme sociale și în virtutea necesității conștientizării acestor probleme de către părinți, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie dedicată tuturor mamelor, taților și copiilor.

Cu acest prilej, Parohia   „Intrarea Domnului în Ierusalim” a transformat Duminica vindecării orbului din naștere într-una rodnică pentru familiile creștine din tinda ei. În dimineața duminicii de 6 iunie, o mulțime de părinți, însoțiți de copii, au participat la Sfânta Liturghie și toți copiii din Biserică s-au împărtășit. În predica care a urmat Sfintei Liturghii, s-a vorbit despre orbirea sufletească, iar tinerilor le-a fost pus înainte, ca model, părintele arhimandrit Teofil Părăianu, un nevăzător asemenea celui din Evanghelia zilei, dar un adevărat avvă pentru generații întregi de tineri.

Pentru a marca ziua părinților și a copiilor, din inițiativa doamnei preotese Ciucur Lavinia, în după-amiaza acelei duminici, un grup de copii, membri ai parohiei, însoțiți de părinții lor, au vizitat Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Petroșnița, unde grupul a ascultat un scurt istoric al mănăstirii prezentat de monahia Nectaria, a vizitat muzeul mănăstirii și a ascultat un cuvânt despre bucurie susținut de părintele Onufrie, duhovnicul sfântului lăcaș. După aceste activități, în vecinătatea mănăstirii a avut loc o agapă, iar copiii s-au jucat sub atenta supraveghere a părinților și sub coordonarea doamnei preotese.

Înainte de a părăsi locul, în care atât copiii, cât și părinții, au petrecut clipe minunate, părintele Onufrie a oferit participanților câte o icoană și a discutat cu familiile, dând dovadă de multă iubire.

În marea familie a Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim”, duminica dedicată părinților și copiilor a adus mult rod, fiind un timp de calitate petrecut în comuniune, prin care s-a adus slavă lui Dumnezeu și recunoștință pentru familiile noastre. (profesor Bereczki Alexandru Karol)