Pictura Bisericii din Parohia Berzovia a fost resfințită

7 June 2021 Off By Pavel Canea
Pictura Bisericii din Parohia Berzovia a fost resfințită

În duminica a 6-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Berzovia, Protopopiatul Reșița. Ierarhul a mers în această comunitate întrucât în ultima perioadă părintele paroh și credincioșii de aici au lucrat la sfânta biserică, în special la pictura din interiorul sfântului locaș.

Întreaga pictură ce înfrumusețează interiorul Bisericii „Înălțarea Domnului” din Berzovia, a fost restaurată de către artistul plastic, Rita Aldea. Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit slujba de sfințire a picturii, după care a oficiat și Sfânta Liturghie, la care au participat autorități centrale, județene și locale, copii și tineri îmbrăcați în haine populare și credincioșii acestei parohii.

Pentru că s-au implicat în lucrările de amenajare și înfrumusețare a bisericii, atât părintele paroh Petrică Ghimboașă, cât și ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

„Avem aici o biserică veche de 209 ani, dar în ultima perioadă s-a împodobit, s-a consolidat și restaurat, dar mai ales s-a înfrumusețat cu o pictură deosebită. Se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această realizare atât de importantă și o felicităm în mod deosebit pe doamna pictor Rita Aldea, care a împodobit această biserică cu o pictură frumoasă. Avem aici un preot vrednic, dar și credincioși harnici și darnici, autorități locale care se implică cu timp și fără timp pentru înfrumusețarea bisericilor din această comună”, a subliniat Părintele Episcop.

De asemenea, părintele protopop Gheorghe Șuveți a dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul Duminicii Părinților și Copiilor (6 iunie 2021). Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos, Cel care l-a vindecat pe orbul din naștere, să ne vindece și pe noi de orbirea sufletească. Să ne dăruiască tuturor vedere duhovnicească și să venim cu multă credință la biserică ca la o altă scăldătoare a Siloamului și aici să ne spălăm sufletul, ca să-L vedem pe Domnul Cel răstignit, mort și înviat și Cel care se înalță de pe pământ la cer și ne binecuvintează pe toți”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Localitatea Berzovia  este o veche așezare ce datează de pe vremea dacilor şi a Imperiului Roman, cunoscută sub denumirea de ,,Berzobis”. Vatra aşezării înainte de 1800 se găsea în vecinătatea satului Gherteniş, având cu siguranţă un sfânt locaş de lemn. Actuala comunitate parohială fiinţează din anul 1812, când locuitorii au zidit o nouă biserică din piatră și cărămidă, în mijlocul prezentei localități. Biserica a primit hramul „Înălțarea Domnului”.

Pictura bisericii este realizată în tehnica „frescă” de către Constantin Savin în anul 1978. Iconostasul a fost restaurat în 2009 de către Rita Aldea (prima pictură a aparţinut lui Filip Matei). În curtea bisericii s-a zidit un altar de vară în anul 2009, care s-a pictat tot de către Rita Aldea în anul 2013.