Duminica părinților și copiilor la Moniom

7 June 2021 Off By Pavel Canea
Duminica părinților și copiilor la Moniom

Duminică, 6 iunie, comunitatea de credincioși de toate vârstele creată în jurul bisericii și al Centrului de tineret Moniom a marcat într-un mod festiv Duminica părinților și copiilor, printr-o serie de activități duhovnicești și cu caracter educativ, menite să ofere membrilor ei contexte de socializare și împărtășire de experiențe, opinii și trăiri.

În centrul acestor preocupări ale frumoasei comunități formată în jurul bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din micuța localitate de la marginea Reșiței, a fost, desigur, Sfânta Liturghie, ce a reunit un număr mare de familii care frecventează în mod regulat atât sfintele slujbe cât și activitățile derulate la centrul de tineret din Moniom. La finalul slujbei, după cuvântul preotului paroh, două familii din comunitate, au primit distincția de ”Familie creștină model” însoțită de daruri constând în cărți și cd-uri cu conținut duhovnicesc. Este vorba de familia Crîsta Cristian și Mirela din Moniom și de familia Mărioara Niroda din Reșița, care au primit această distincție ”pentru promovarea valorilor familiei, credinței și moralei creștine, prin exemplul personal al părinților și printr-o educație aleasă oferită fiicelor lor”.

”Am oferit această distincție celei mai vechi și mai statornice familii cu copii din Moniom (familia Crîsta, cu cele trei fiice ale lor), pe de o parte și, pe de altă parte unei familii în cadrul căreia mama, deși văduvă, își crește și educă într-un chip desăvârșit cele două fiice ale sale. Motivul principal pentru care am evidențiat aceste două familii este acela de a oferi un exemplu practic, din comunitate, și pentru alte familii, despre felul în care, în ciuda tuturor dificultăților și provocărilor, poți fi și în pas cu vremurile, dar să rămâi cu Hristos și al lui Hristos”,  a subliniat părintele Mihai Ciucur, parohul de la Moniom.

De asemenea, la finalul slujbei, copiii  înscriși la programul educațional Școala Sufletului au primit daruri constând în dulciuri din partea doamnelor de la Clubul Lions Onix Reșița, parteneri tradiționali ai programelor sociale derulate de Centrul de Tineret Moniom și ATOR Banatul de Munte.

A urmat obișnuita agapă frățească, desfășurată în aer liber, în curtea centrului de tineret, moment care a reunit câteva zeci de copii și părinți atât din sat, dar, mai ales din municipiul Reșița. ”Organizăm periodic aceste contexte de socializare, în care membrii comunității noastre iau masa împreună la finalul Sfintei Liturghii, acesta fiind un excelent prilej de intercunoaștere și de întărire a relațiilor dintre credincioșii de toate vârstele care sunt parte activă a lucrării noastre misionare”,  a mai adăugat părintele Mihai Ciucur.

În continuarea zilei, părinții din comunitate au participat la un atelier în cadrul căruia părintele paroh a lecturat mai multe pasaje relevante din îndemnurile Sfântului Ioan Gură de Aur adresate părinților, iar în a doua parte s-a purtat o dezbatere pe o temă foarte actuală  și de interes. ”În contextul propagandei tot mai accentuate pe care minoritatea lgbt o duce în spațiul virtual și chiar în mediile școlare, am organizat această dezbatere, ca pe un prilej de a discuta deschis, argumentat și în duh creștinesc despre această chestiune care tinde să devină un pericol la adresa integrității copiilor noștri. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a găsi calea de mijloc și în duhul creștinesc al iubirii aproapelui, în care Biserica condamnă păcatul, iar nu pe păcătos. Deși este un subiect delicat, l-am abordat cu multă sinceritate și cordialitate, pentru că este important pentru noi, ca și părinți, să putem oferi răspunsul și îndrumarea corectă într-o astfel de problemă atât de sensibilă, dar atât de actuală”, a mărturisit coordonatorul întâlnirii. A fost o dezbatere vie, folositoare, pe un ton prietenesc, în care cu toții au avut de învățat.

O dezbatere similară au avut și copiii de la Școala Sufletului cu o zi înainte, în cadrul întâlnirii săptămânale, care s-a desfășurat în aer liber, în cadrul natural superb oferit de proximitatea Moniomului.

”Părinte, de ce a creat Dumnezeu spinii?, întreabă Mara, o fetiță de 7 ani, de la Școala Sufletului.

”Din iubire față de trandafiri, copilă dragă. Pentru că știa că, dacă nu ar fi dat trandafirii în grija spinilor, oamenii răi le-ar fi rupt mult prea ușor petalele… ”.

Trandafirii sunt ei, copiii pe care Dumnezeu i-a trimis în dar părinților lor. ”Oamenii răi” sunt patimile, ispitele și pericolele care îi pândesc pe copii la tot pasul.  Iar spinii… aceia poate că suntem noi, părinții creștini, poate ultimul bastion al normalității într-o lume bulversată și tot mai întunecată…