Parohia Gârliște, sub ocrotirea Maicii Domnului

18 August 2021 Off By Herea Darius
Parohia Gârliște, sub ocrotirea Maicii Domnului

Parohia Gârliște din Protopopiatul Reșița şi-a sărbătorit hramul în Duminica a VIII- a după Rusalii, la praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Cu prilejul hramului, a fost adusă în biserica parohială și o copie a Icoanei Maicii Domnului – Grabnic Ascultătoarea, care a fost pictată în Sfântul Munte Athos.

Icoana a fost întâmpinată în fața bisericii de către preoții și credincioșii prezenți, care, mai apoi, au pornit în procesiune în jurul Bisericii, aducând astfel cinste și mulțumire Maicii Domnului pentru grabnica ascultare a rugăciunilor și pentru mijlocire. În continuare, icoana a fost sfințită și așezată la locul de închinare special amenajat pentru ea.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preaonoratul Părinte Gheorghe Șuveți, Protopopul Reșiței, înconjurat de un sobor de preoți.

La finalul slujbei, părintele protopop a ținut un bogat cuvânt de învățătură, în care a vorbit credincioșilor despre rolul Maicii Domnului în viața noastră și a Bisericii, despre virtuțiile pe care trebuie să le căutăm și despre cum trebuie să ne rugăm Maicii Domnului.

Părintele paroh a mulțumit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor pentru implicarea aducerii icoanei spre închinare în parohia lor. În cuvântul său, părintele Peica a vorbit despre Icoana Maicii Domnului-Grabnic Ascultătoarea și despre minunile pe care aceasta le-a făcut în decursul timpului, evidențiind faptul că însăși Maica Domnului a numit această icoană „Grabnic Ascultătoarea”.

La final, credincioșii care au venit de aproape, dar și de departe să se roage împreună cu credincioșii parohiei, au primit din partea parohiei un pachețel cu o iconiță ce reprezintă imaginea icoanei aduse, acatistul icoanei, un mir, dar și o bucată din colacul de rugă.

Evenimentul s-a încheiat cu dezvelirea și binecuvîntarea plăcii commemorative închinată lui Damaschin Toma Bojincă, primul ministru al Justiție al României Moderne, fiul al satului Gârliște. Placa a fost amplasată pe fațada casei în care acesta s-a născut și crescut. (Pr. Marius Peica)