Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

22 September 2021 Off By Pavel Canea
Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

La Centrul Eparhial din Caransebeș s-a desfășurat marți, 21 septembrie,  o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care își doresc să ocupe un post clerical vacant din Episcopia Caransebeșului. La examen s-au prezentat șapte candidați, licențiați în teologie ortodoxă. Comisia de evaluare a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a avut în componență consilieri eparhiali și cadre didactice de la școlile teologice.

„Examenul de capacitate preoțească reprezintă confirmarea de către Episcopia Caransebeșului a competențelor pe care studenții și absolvenții de teologie le-au dobândit în timpul anilor de studii. Episcopia este angajatorul, dar și instituția care girează duhovnicește pentru candidații ce urmează să primească o parohie în cuprinsul eparhiei noastre”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei.

Prin acest examen au fost verificate cunoștințele candidaţilor la Dogmatică şi Morală, Administraţie Bisericească ca probe scrise, precum și Omiletică, Catehetică, Liturgică, Tipic, Cântare şi Legislaţie ca probe orale.

„Prin analiza și confirmarea competențelor de către comisia de examinare se încearcă ca acești candidați să fie cât mai bine pregătiți în momentul în care ei vor merge în parohiile pe care le vor păstori. Pregătirea lor și confirmarea acestei pregătiri este și pentru Episcopia Caransebeșului o certitudine că își vor desfășura activitatea potrivit tuturor exigențelor din vremurile pe care le trăim”, a mai spus părintele consilier.

În urma examenului au fost declarați admiși trei candidați care, astfel, vor putea solicita ocuparea unui post clerical vacant în Episcopia Caransebeșului. 

În acest moment, sunt vacante 11 parohii, în protopopiatele Reșița, Băile Herculane și Moldova Nouă, care așteaptă slujitorii. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate un an de zile pentru cei care au obţinut media sub 9.00 şi doi ani valabilitate pentru cei care au promovat cu cel puţin media 9.00.