Deschiderea noului an şcolar la Așezământul de Servicii Sociale „Sfȃntul Vasile Cel Mare”al Episcopiei Caransebeşului

21 September 2021 Off By Pavel Canea
Deschiderea noului an şcolar la Așezământul de Servicii  Sociale „Sfȃntul Vasile Cel Mare”al Episcopiei Caransebeşului

Aşezӑmȃntul de Servicii Sociale „Sfȃntul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului are în componenţa sa douӑ servicii sociale cu caracter educaţional, religios şi medical: Centrul de Zi pentru Copii „Sfântul Ierarh Nicolae”, care îşi desfăşoară activităţile după modelul unui after school, în componenţa căruia se regăsesc 155 de beneficiari,  şi Centrul de Educaţie şi Îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare”, care îşi desfăşoară activităţile după modelul unei creşe cu 25 de beneficiari. În aceste douӑ centre este asiguratӑ asistenţa socială, religioasă şi medicală pentru a-i ajuta pe beneficiari să se acomodeze şi să se integreze în societatea actuală.

În data de 15 septembrie, la sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul şi Mitropolitul Banatului, după Sfânta Liturghie, a avut loc, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, deschiderea noului an şcolar la acest Așezământ. Festivitatea de deschidere a debutat cu o slujbă de Tedeum în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni către preamilostivul Dumnezeu, să reverse Duhul Său Cel Preasfânt peste toţi beneficiarii şi ostenitorii Așezământului.

Beneficiarii sunt copii cu vârste cuprinse între 0 şi 10 ani, de pe raza Municipiului Caransebeş.Serviciile oferite  se adresează familiilor cu copii aflate în situaţii de risc social, dezorganizate, monoparentale, asistate social sau care beneficiază de o măsură de protecție specială, care, din cauza condiţiilor socio-economice precare, a lipsei de educaţie, a stării de sănătate, nu le pot oferi acestora condiţiile minime de subzistenţă, copiii fiind expuşi abandonului şcolar şi familial. Personalul angajat în cadrul Aşezӑmȃntului este format din 33 de ostenitori, care asigură servicii de calitate în ceea ce priveşte supravegherea, îngrijirea şi educarea copiilor. Sustenabilitatea financiară este asigurată de către Episcopia Caransebeşului,  prin sectorul social-filantropic, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin.               

Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nicolae“ are ȋn componenţa sa un numӑr de 155 de beneficiari, care işi desfӑşoarӑ activitӑţile la parterul, dar şi la etajul I al instituţiei, etaje care s-au renovat complet. S-au modernizat sălile de clasă care au fost dotate cu mobilier nou şi cu toate cele necesare pentru ca beneficiarii să-şi desfăşoare activităţile in condiţii optime, dar şi cele 3 săli de mese, unde copiii servesc prânzul. Programul centrului se desfăşoară între orele 1200 şi 1600, după o structură bine stabilită. La ora 1200, copiii sunt transportaţi de la şcoli spre Centru, unde servesc o masă caldă, apoi desfăşoară diferite activităţi, respectând programa şcolară, precum şi jocuri  recreative. La ora 1600, copiii părăsesc centrul, asigurându-li-se servicii de transport spre staţiile unde sunt aşteptaţi de părinţii lor. Ziua de vineri este dedicatӑ activitӑţilor extrascolare: teme religioase, jocuri, proiectii de filme specifice vârstei copiilor. Activităţile realizate cu beneficiarii sunt multiple şi diversificate: teme pentru acasă, rugăciuni, concursuri, jocuri, excursii tematice, proiecţii de filme si emisiuni specifice vârstei copiilor.

Centrul de educaţie şi ȋngrijire Sf. Vasile cel Mare funcționează după modelul unei creșe, în cadrul careia sunt înscriși un număr de 25 de beneficiari, cazuri sociale cu vârste cuprinse intre 0-3 ani. Aceștia își desfășoară activitățile la etajul II al Așezământului, care a fost renovat complet în anul 2017, în urma unui proiect european, cu fonduri nordice, implementat de Consiliul Județean Caraș-Severin în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului. Acești copii își desfășoară activitățile în intervalul orar 08-16, săptămânal, de luni până vineri.

„Am considerat că este foarte importantă implicarea noastră în aceste proiecte sociale, gândindu-ne în special la lucrarea filantropică promovată de Biserica Ortodoxă. Beneficiarii noştri au nevoie de sprijin, de relaționare, de dragoste părintească, de o viaţă mai bună, pentru a se putea integra în societatea actuală şi pentru a face faţă noilor provocări. Iubirea faţă de aproapele este o poruncă dată nouă de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi avem datoria morală să o împlinim atât cât trebuie şi cât este necesar pentru binele şi pentru zidirea spirituală a beneficiarilor noştri: «Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul»”, a concluzionat părintele Liviu Bojin, directorul instituției.