Au fost binecuvântate lucrările de la Biserica „Sfântul Toma” – Pecinișca

11 October 2021 Off By Pavel Canea
Au fost binecuvântate lucrările de la Biserica „Sfântul Toma” – Pecinișca

În duminica a 20-a după Rusalii, prima duminică după sărbătoarea Sfântului Apostol Toma, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Pecinișca din Protopopiatul Băile Herculane, ca să binecuvinteze lucrările ce au fost efectuate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Apostol Toma”.

În prima parte a zilei Părintele Episcop a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul sfântului locaș, după care alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie. Au fost prezente autorități locale, mulți credincioși din localitate, dintre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare, ce s-au împărtășit și cu Sfintele Taine.

La final Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru Preasfințitul Părinte Vasile, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, ce a trecut la cele veșnice  la vârsta de 72 de ani în ziua de vineri, 8 octombrie.   

Pentru rodnica activitate pastoral-misionară părintele paroh Pavel Găină a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea Preasfințitului Lucian, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Parohia Pecinișca este una fruntașă din cadrul protopopiatului Băile Herculane, cu oameni gospodari, care prețuiesc și viața spirituală, dar au grijă și de lucrarea Martei în tot ceea ce înseamnă îngrijirea, primenirea și înfrumusețarea miresei lui Hristos, biserica parohială. Totodată, i-am îndemnat astăzi pe credincioșii veniți la biserică să aibă nădejde în învierea morților și viața veacului ce va să fie, așa cum ne îndeamnă evanghelia din această duminică. Trupul nostru este trecător pe acest pământ, dar sufletul este nemuritor, suntem creați pentru a trăi veșnic în Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat Părintele Episcop.

Biserica cu hramul Sfântul Apostol Toma şi a fost construită în anul 1885. Lucrările de pictură au început în luna mai a anului 1903 şi s-au încheiat în luna septembrie a aceluiași an. Biserica din Pecinișca are formă de corabie, fiind construită în stil gotic prevăzută cu o turlă mare la intrare, unde se află cele două clopote. Târnosirea sfântului locaș a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, în data de 29 aprilie 2007.