300 de ani de la zidirea bisericii din Surducu Mare

29 November 2021 Off By Pavel Canea
300 de ani de la zidirea bisericii din Surducu Mare

În ultima duminică din noiembrie, a 30-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a vizitat Parohia Surducu Mare din Protopopiatul Moldova Nouă. Ierarhul a mers în această comunitate pentru a sărbători împreună cu părintele paroh și credincioșii de aici 300 de ani de la zidirea bisericii parohiale. Sfântul locaș a fost construit în anul 1721 și are hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Preasfințitul Lucian a săvârșit cu această ocazie Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat autorități locale, copii și tineri din localitate și credincioși din această parohie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Dumnezeu ne-a ajutat și am poposit duhovnicește în această localitate unde avem o biserică foarte veche, care în acest an a împlinit 300 de ani de existență. Am slujit în mijlocul acestei comunități euharistice, o comunitate destul de mică, pentru că satul este îmbătrânit și depopulat, dar astăzi credincioșii au fost receptivi, au venit la sfânta biserică și ne-am bucurat împreună la Sfânta Liturghie. Fiind Postul Crăciunului foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos”, a spus Părintele Episcop la final.

Cu acest prilej jubiliar Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și o placă comemorativă confecționată pentru acest moment aniversar și amplasată pe frontispiciul bisericii.

Ierarhul a vorbit și despre îndemnul din evanghelia duminicală. „Se cuvine să plecăm la casele noastre determinați ca să împlinim poruncile dumnezeiești. Trebuie să citim și să recitim decalogul, cele 10 porunci și să încercăm în fiecare zi să le împlinim și să le păzim, ca să fim fericiți aici și dincolo în veșnicie. Mântuitorul ne spune clar: «fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el». Mântuitorul ne îndeamnă să păzim poruncile și, în același timp, ne îndeamnă să vindem, dacă nu toată averea, măcar o parte din avuțiile noastre și să le împărțim săracilor și fără a aveam prea multe griji materiale să-L urmăm pe Mântuitorul și să ne purtăm cu demnitate și responsabilitate crucea vieții”.

La final, Preasfințitul Lucian le-a acordat Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”, atât părintelui paroh Petru Boroica, cât și Consiliului Parohial și Adunării Parohiale.

Biserica parohială din Surducu Mare se află pe noua listă a monumentelor istorice. Sfântul locaș, în formă de cruce, a fost construit din piatră și cărămidă  și este acoperit cu țiglă. În anul 1993, la 20 iunie, a fost târnosit de către vrednicul de pomenire Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.