Biserica Parohiei Ersig a fost resfințită

7 November 2021 Off By Pavel Canea
Biserica Parohiei Ersig a fost resfințită

În duminica a 24-a după Rusalii credincioșii din Parohia Ersig, Protopopiatul Reșița, au trăit un moment de mare bucurie, ce rămâne în istoria acestui mic sat din județul Caraș-Severin ca o zi de mare însemnătate pentru comunitatea de aici. A fost resfințită în această zi biserica de lemn ce a fost restaurată complet în ultimii ani. Sfântul locaș din Ersig este monument istoric ridicat în anul 1713 din lemn.   

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit slujba de sfințire, după care într-un foișor amenajat în curtea bisericii au oficiat Sfânta Liturghie.

Au participat credincioșii din localitate, dar și din satele învecinate, precum și autorități locale. Pentru frumoasa activitate desfășurată în parohie și pentru faptul că s-a străduit să restaureze și să înfrumusețeze sfântul locaș, părintele paroh Cătălin Florea a fost hirotesit iconom stavrofor de către Preasfințitul Lucian, iar Preasfințitul Părinte Macarie i-a conferit Ordinul eparhial „Crucea Nordului”. Domnului primar Iacob Ion Damian al comunei Vermeș și domnului viceprimar Petrișor Cireșan, Părintele Episcop Lucian le-a conferit Ordinul Eparhial „Crucea Miron Cristea”.  De asemenea ctitorii, binefăcătorii și lucrătorii ce s-au ostenit la înfrumusețarea bisericii din Ersig au primit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

La Ersig s-au efectuat la biserică lucrări de subzidire și drenaj, înlocuirea șindrilei, restaurarea picturii pe lemn și a iconostasului, realizarea unui sistem de încălzire interioară, refacerea pardoselei, introducerea în circuitul turistic și promovarea turistică a obiectivului restaurat.

Restaurarea bisericii monument istoric din Ersig a fost posibilă prin proiectul de finanțare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014- 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

„Comunitatea euharistică din satul Ersig este una mică, dar foarte dinamică și activă. Într-un timp foarte scurt, acești oameni, în frunte cu preotul paroh Flavius Cătălin Florea, au reușit, prin accesarea unui proiect european, să înfrumusețeze și să restaureze această biserică-monument istoric. Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Ersig din Protopopiatul Reșița a fost resfințită. Este o biserică importantă pentru această comunitate mică, dar este o biserică importantă și pentru Episcopia Caransebeșului și pentru Mitropolia Banatului, deoarece biserica este de lemn și este foarte veche, fiind construită în anul 1713”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Totodată, ierarhul a subliniat importanța evenimentului pentru comunitate, mulțumind lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru izbândă:

„Credincioșii din această parohie mică s-au bucurat, pentru că, la sărbătoarea sfințirii bisericii, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Macarie, consătean cu părintele paroh Cătălin Florea. De asemenea, au fost prezenți toți cei care și-au dat concursul pentru înfrumusețarea, împodobirea și restaurarea acestei biserici. Așadar, a fost o sărbătoare foarte frumoasă și mulțumim Mântuitorului Hristos, căci ne-a ajutat ca, înainte de a intra în Postul Crăciunului, să binecuvântăm această biserică și credincioșii de aici să poată intra, de acum înainte, într-o biserică sfințită, renovată și înfrumusețată. Slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumim Maicii Domnului pentru că ne-a ajutat și simțim că, și de data aceasta, ne-a acoperit cu cinstitul ei acoperământ!”

Valoarea totală a proiectului este de 3.853.222,48, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 3.799.988,13 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 3.229.989,91 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 569.998,22 lei. Lucrările de restaurare au fost executate de Firma de construcții „Rustic” din Baia Mare.

Cu prilejul lucrărilor de restaurare a fost refăcută și clopotnița, amenajându-se și curtea sfântului locaș.

Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată în anul 1713 pe ruinele unei biserici mai vechi. Ea a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Lucian în data de 1 iulie 2007.