Părintele Ioan-Sorin Horescu a fost instalat paroh la Șopotu Vechi

24 November 2021 Off By Herea Darius
Părintele Ioan-Sorin Horescu a fost instalat paroh la Șopotu Vechi

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sâmbătă, 20 noiembrie, părintele Ioan-Sorin Horescu a fost instalat ca paroh în Parohia Șopotu Vechi din Protopopiatul Băile Herculane. Instalarea a avut loc spre orele serii, debutând cu slujba Vecerniei, săvârșită de părintele protopop Iosif Frenț, alături de un sobor preoțesc, în Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din această parohie.

„Suntem astăzi aici, pentru a-l instala ca preot paroh în parohia dumneavoastră pe părintele Ioan-Sorin Horescu, care i-a fost încredințată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Părintele Ioan-Sorin, după cum vedeți, este un preot tânăr, este bine pregătit și râvnitor; și nădăjduim căci cu ajutorul lui Dumnezeu va face lucruri frumoase în această parohie, dar bineînțeles, și cu ajutorul dumneavoastră”, a subliniat părintele protopop Iosif Frenț.

Părintele protopop a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii. Părintele Ioan-Sorin a citit „Actul de onestitate și fidelitate față de Biserică”, apoi a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor pentru sprijinul acordat și i-a încredințat pe credincioși că va fi alături de ei și că va sluji cu râvnă în sfântul locaș. „Voi încerca să fiu aproape de fiecare în parte, să fiu receptiv la necazul semenilor mei și împreună să săvârșim faptele milei creștine, așa cum ne îndeamnă Însuși Mântuitorul, în Evanghelie după Matei, capitolul 25, versetele 35 și 36: «Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc, bolnav am fost și M-ați cercetat, în temniță am fost și ați venit la Mine». Făgăduiesc înaintea lui Dumnezeu că voi sălășlui în suflet îndemnul Sfântului Apostol Pavel pe care l-a adresat ucenicului iubit, spunând: «Propovăduiește cuvântul, stăruiește cu timp și fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare și învățătura. Fii treaz întru toate; îndură necazul; fă lucrare de evanghelist; slujba ta fă-o deplin!». Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu al dumneavoastră, nădăjduiesc că voi reuși să îmi îndeplinesc făgăduințele și voi fi la înălțimea chemării și slujirii preoțești. De astăzi înainte am datoria de a lucra la mântuirea tuturor celor încredințați mie de Însuși Hristos, Păstorul Cel Veșnic.”

Părintele Ioan-Sorin Horescu s-a născut la 19 august 1995, în Timișoara, județul Timiș. A urmat clasele I-IV în satul natal, Cănicea, iar clasele V-VIII la Domașnea. Între anii 2010-2014, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Între anii 2014-2017, a fost student la Facultatea de Științe Sociale „Eftimie Murgu” din Reșița (secția Teologie Ortodoxă Didactică). A urmat studiile de Masterat, între anii 2017-2019, în cadrul facultății, secția „Teologie Ortodoxă Didactică. Părintele Ioan-Sorin a fost angajat, timp de doi ani, la sectorul social din cadrul Episcopiei Caransebeșului.

Ultimul preot care a păstorit această localitate a fost părintele Ion Velcotă, care a ieșit la pensie în anul 2019, iar în anul 2020 a trecut la cele veșnice. În prezent, Parohia Șopotu Vechi este de categoria II rural A, având 155 familii cu 450 credincioşi. (Claudiu Românu)