Solidaritate pentru cei care au nevoie de sânge

24 November 2021 Off By Pavel Canea
Solidaritate pentru cei care au nevoie de sânge

În perioada 24-25 noiembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, Episcopia Caransebeșului, Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Banatul de Munte și Centrul de Transfuzie Reșița organizează o campanie de donare de sânge la Complexul de servicii sociale „Sf. Vasile cel Mare” din Caransebeș.

Astăzi, în prima zi au donat în jur de 30 de persoane, validate ca fiind compatibile pentru donare de către echipa medicală condusă de doamna doctor Rodica Neagu.

Prin parteneriatul dintre Episcopia Caransebeșului și Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița, periodic se organizează acțiuni de donare de sânge în județul Caraș-Severin.

„Între Episcopia Caransebeșului și Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița există un parteneriat îndelungat și solid. La inițiativa Părintelui Episcop Lucian și prin purtarea de grijă a sectorului social-filantropic, periodic Episcopia Caransebeșului organizează în întreg cuprinsul eparhiei acțiuni de donare de sânge. Anul acesta și anul trecut, la acțiunile Episcopiei s-au alăturat și tinerii din ATOR, dar și credincioși și preoți din toate protopopiatele eparhiei”, a subliniat părintele Gabriel Gozman, consilier social-misionar al Episcopiei Caransebeșului.

„Periodic organizăm acțiuni de donare de sânge în cele 2 municipii, Caransebeș și Reșița, dar și în orașului Moldova Nouă și orașul-stațiune Băile Herculane. De asemenea, mănăstirile care au obște mai mare se mobilizează pentru a dona sânge.  Îndemnăm credincioșii noștri să dăruiască un strop de sânge atât de necesar în zilele de astăzi, pentru că prin acest act, nu facem altceva decât să împlinim porunca iubirii pe care Mântuitorul Hristos ne-a lăsat-o”, a mai afirmat părintele consilier.

Și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a donat sânge, la Centrul de Transfuzii din Reșița, în cadrul campaniei umanitare „Împreună dăruim viață”, în urmă cu două săptămâni. Nu este pentru prima dată când Părintele Episcop face acest gest pentru a salva vieți. Preasfințitul Lucian, este un donator fidel şi ajută bolnavii din spitale ori de câte ori este nevoie, îndemnând oamenii să doneze sânge pentru ajutarea semenilor bolnavi.

Dincolo de faptul că îi ajută pe cei aflați în nevoie, donatorul are mai multe beneficii, primește 7 tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau motivare pentru elevi/studenți și un set de analize gratuite. Pe de altă parte, există și beneficii aduse propriului organism: sângele este împrospătat, crește imunitatea și rezistența organismului, este redus riscul de paralizie, iar probabilitatea unui accident vascular scade cu 30%”. Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit în fiecare an.