Liturghie arhierească și cerc pastoral în Parohia Borlovenii-Noi

4 December 2021 Off By Pavel Canea
Liturghie arhierească și cerc pastoral în Parohia Borlovenii-Noi

În Parohia Borlovenii-Noi din Protopopiatul Băile Herculane, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a întâlnit vineri, 3 decembrie, cu toți preoții aparținători cercului pastoral-misionar „Valea Almăjului”. Această întrunire a avut ca principal scop împărtășirea ierarhului cu toți clericii din cercul pastoral. Părintele Episcop dorește să slujească și să se împărtășească cu toți preoții din eparhie pe parcursul întregului an, astfel că în această zi ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Borlovenii-Noi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos”.

La momentul potrivit toți clericii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Deși a fost o zi lucrătoare, la slujbă au luat parte și mulți credincioși din această localitate, dar și copii și tineri ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotonit diacon pe teologul Dănuț Vasile Tomescu, ce urmează a fi hirotonit preot și va merge să slujească în Parohia Mercina din Protopopiatul Moldova Nouă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii un grup de copii și tineri din satul Borlovenii-Noi a interpretat un recital de colinde și poezii religioase. De asemenea, doamna profesoară Elena Borchescu, fiică a satului, a recitat câteva poezii în grai bănățean. Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit copiilor dulciuri, iconițe, calendare și alte daruri.

„Cu bucurie am slujit Sfânta Liturghie împreună cu preoții din acest cerc, dar ne-am bucurat și de prezența multor credincioși. Așadar, am avut o zi plină, frumoasă și binecuvântată în mijlocul credincioșilor din Borlovenii-Noi și a preoților din întreaga Vale a Almăjului. A fost o Liturghie deosebită, mai ales că nu am mai fost în această parohie și nu am mai slujit Sfânta Liturghie de 7 ani, din anul 2014. Ne bucurăm că de fiecare dată când venim aici găsim o comunitate activă și dinamică, strâns unită în jurul bisericii și a preotului paroh”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.  

În după-amiaza zilei, Părintele Episcop a mers în Parohia Șopotu Vechi pentru a se ruga și aici cu preotul și credincioșii acestei parohii, dar și a sfinți casa parohială. Ierarhul a fost întâmpinat de foarte mulți credincioși în fața sfintei biserici, după care au luat parte cu toții la un moment de rugăciune în sfântul locaș, bucurându-se și de un recital de colinde în interpretarea grupului psaltic „Ethos” și a copiilor din parohie. Preasfințitul Lucian le-a oferit tuturor iconițe, calendare și alte daruri, după care au mers împreună la casa parohială recent renovată, unde a săvârșit slujba de sfințire. În Parohia Șopotu Vechi a fost instalat de curând tânărul preot Sorin Horescu.