A debutat programul de intensificare a rugăciunii în viața Bisericii în Eparhia Caransebeșului

3 March 2022 Off By Herea Darius
A debutat programul de intensificare a rugăciunii în viața Bisericii în Eparhia Caransebeșului

În contextul proclamării de Sfântul Sinod a anului 2022 ca An omagial al rugăciunii în viața Bisericii, Episcopia Caransebeșului a demarat un program amplu de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor. Programul constă în săvârșirea Sfintei Liturghii și a Tainei Sfântului Maslu de către ierarh, consilieri eparhiali, inspectori eparhiali și protopopi, în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale Eparhiei Banatului de Munte, totalizând un număr de 100 de Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri săvârșite pe parcursul anului 2022. 

În 10 zile din cursul anului se va oficia Sfânta Liturghie în 10 locuri diferite, la fel și Taina Sfântului Maslu în 7 locuri diferite. 40 de Sfinte Masluri se vor săvârși în Postul Mare, iar 30 în Postul Crăciunului. Prin acest proiect se dorește implicarea tuturor preoților din eparhie și a credincioșilor din cele 170 de parohii desemnate.

„Îl rugăm pe Arhiereul cel veșnic să binecuvânteze acest proiect al Eparhiei noastre, care vine să definească frumos Anul omagial al rugăciunii în Patriarhia Română. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod al Bisericii noastre, căci anul 2022, a fost numit, providențial, ca Anul Omagial al rugăciunii în viața Bisericii. Vedem câte necazuri se întâmplă în toată lumea și în țara noastră, de aceea, Sinodul Bisericii noastre ne cheamă la mai multă rugăciune”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Programul a debutat astăzi, 3 martie, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la biserica „Schimbarea la Față” din Caransebeș, în prezența unui număr mare de credincioși și a preoților din cercul pastoral-misionar Caransebeș. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni pentru pace.

„Credem că Anul omagial trebuie punctat prin rugăciune intensă și consistentă înaintea tronului Preasfintei Treimi, iar când vorbim de rugăciune în viața Bisericii, trebuie să ne gândim, în primul rând, la Sfânta Liturghie, la Taina tainelor, și, în aceste vremuri complicate, de pandemie și de război, suntem datori să ne rugăm și pentru cei bolnavi, pentru toți oamenii care suferă și pentru iertarea păcatelor noastre, săvârșind, cu multă luare aminte, Taina Sfântului Maslu de obște”, a îndemnat ierarhul.

De asemenea, Părintele Episcop a îndemnat și la rugăciune particulară, pe lângă cea de obște, atât pentru cei apropiați, cât și pentru vrăjmași, urmând astfel exemplul Mântuitorului Hristos și pornind, alături de El, pe calea spre Înviere:

„Trebuie să ne rugăm neîncetat, să ne rugăm unii pentru alții, să ne purtăm sarcinile unii altora, să ne rugăm și pentru vrăjmașii noștri, așa cum Mântuitorul, pe Cruce fiind, S-a rugat pentru cei care L-au răstignit, zicând «Doamne, iartă-le lor păcatul acesta, căci nu știu ce fac». Suntem chemați în aceste vremuri de tulburare să ne rugăm pentru toți oamenii, să-i pomenim pe toți în rugăciunile noastre, și în rugăciunile comune, de la biserică, dar și în rugăciunile particulare, și să Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să binecuvânteze calea postului și urcușul nostru spre bucuria Învierii, căci Învierea Domnului este învierea noastră. Să ne ajute Dumnezeu să dobândim pace sufletească, iar pacea dinlăuntrul nostru să se reverse în întreaga lume. Pace lăuntrică și pace pe Pământ! «Fericiți făcătorii de pace, căci aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!» Amin!”

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La momentul potrivit toți clericii din cadrul cercului pastoral-misionar s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine. La final au avut loc și comunicări administrative.

De asemenea, în celelalte cercuri pastoral-misionare au fost săvârșite 9 Sfinte Liturghii, de către părinții consilieri, inspectori și protopopi. 

În Episcopia Caransebeșului funcționează  210 parohii și 24 filii, care sunt împărțite în 10 cercuri pastoral-misionare. Cercul pastoral-misionar Caransebeș cuprinde 26 parohii și este coordonat de părintele Raul But.