Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

2 March 2022 Off By Herea Darius
Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

Duminică, 13 martie, în prima duminică din Postul Mare, Biserica Ortodoxă sărbătorește Duminica Ortodoxiei, un îndemn de afirmare a credinței creștin-ortodoxe, atât prin mărturisire, cât și prin fapte. Cu acest prilej, Episcopia Caransebeșului organizează o manifestare dedicată Ortodoxiei, care va debuta, la ora 08,45, cu procesiunea tinereții, în care copiii și tinerii din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte își vor mărturisi credința printr-o procesiune cu icoane de la Centrul Eparhial la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș.

Prima duminică din Post este denumită Duminica Ortodoxiei și este un îndemn de afirmare a credinței noastre creștin-ortodoxe. Faptul că, în această duminică, noi facem procesiuni cu icoane, participăm la Sfânta Liturghie, ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului este o confirmare a mărturisirii noastre de credință, pentru că orice mărturisire trebuie încununată prin faptele noastre. De aceea, prima duminică din Postul Mare este Duminica Ortodoxiei, pentru că ea ne îndeamnă ca pe întreg parcursul Sfântului Post și în întreaga viață să avem o mărturisire ortodoxă, care să fie urmată de o ortopraxie, adică de o practicare la modul evident și concret a învățăturilor Bisericii noastre strămoșești”, a precizat părintele Casian Rușeț, consilier cultural în cadrul Episcopiei Caransebeșului.

În continuare, începând cu ora 9,30, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

După-amiază, începând cu ora 15,00, la Restaurantul Palace din Caransebeș, se vor desfășura ateliere de lucru pentru tineri.

Toți credincioșii sunt așteptați în comuniunea bucuriei depline la maica tuturor bisericilor ortodoxe din Banatul de Munte pentru a începe urcușul duhovnicesc spre Înviere, mărturisind, prin cuvânt și faptă, dreapta credință, și înălțând sufletele spre Dumnezeu prin „ferestrele spre Cer”, prin sfintele icoane.