Mărturisirea dreptei credințe în Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Caransebeș

13 March 2022 Off By Herea Darius
Mărturisirea dreptei credințe în Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Caransebeș

După o perioadă de pauză generată de pandemia cu Covid 19, la Caransebeș tradiționala procesiune cu icoane din Duminica Ortodoxiei a fost reluată. Astfel, la orele dimineții, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dimpreună cu preoți, profesori de religie, copii și tineri din ATOR Banatul de Munte și credincioși, fiecare purtând în mâini icoane, au pornit în procesiune de la Centrul Eparhial la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

În continuare ierarhul înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi  a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în prezența tinerilor și a unui număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți la momentul potrivit s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei iar la chinonic grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului au susținut un recital de pricesne și cântări specifice perioadei.

Preasfințitul Părinte Lucian și-a exprimat bucuria pentru revenirea la normalitate marcată prin prezența unui număr mare de tineri la procesiunea cu sfintele icoane, la Sfânta Liturghie, dar și în comuniunea la sfântul potir, însă a subliniat faptul că bucuria nu poate fi deplină în aceste vremuri de tulburare și că Postul Mare trebuie să fie un prilej de intensificare a rugăciunii pentru pace:

Este o zi a bucuriei, dar și a tristeții. A bucuriei, pentru că am revenit la normalitate, biserica fiind plină de credincioși, dintre care foarte mulți tineri, care s-au împărtășit cu Sfintele Taine, dar și o duminică a tristeții, deoarece ne gândim la frații noștri dreptmăritori din Ucraina care suferă în urma războiului. Sunt foarte mulți refugiați și foarte mulți oameni care au rămas acolo, în frig, în foame, fără îmbrăcăminte și fără condiții minime de trai. Ne rugăm pentru pacea a toată lumea, ne rugăm pentru încetarea acestui război și pentru revenirea la normalitate și în țara vecină, Ucraina. Cred că Postul Mare este un prilej foarte potrivit pentru noi, ortodocșii, ca să ne rugăm mai mult pentru pacea lăuntrică și pentru pacea între popoare”.

În continuare, ierarhul L-a rugat pe Mântuitorul Hristos pentru ajutor în mărturisirea necontenită a dreptei credințe, atât prin închinare și rugăciune, cât și prin fapte bune:

Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne ajute să cinstim în continuare sfintele icoane, să cinstim sfintele moaște, să ne însemnăm cu semnul sfintei cruci și să nu ne rușinăm de numele Mântuitorului Iisus Hristos și de Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească, ci să fim și să rămânem mădulare vii ale Bisericii lui Hristos, pentru că, atunci când suntem creștini practicanți, creștini mărturisitori, atunci dovedim că suntem ucenici fideli ai Mântuitorului și mărturisitori ai Învierii Lui. Postul Mare este, de fapt, urcușul nostru duhovnicesc spre Învierea lui Hristos. Cred că, în acest post, trebuie să dăm dovadă că suntem ortodocși practicanți, dar și receptivi la nevoile semenilor noștri”.

Părintele vicar eparhial, arhimandrit Constantin Timiș a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei. În duminicile din Postul Mare se va organiza colectă pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.