Sâmbăta Sfântului Teodor la Caransebeș

12 March 2022 Off By Herea Darius
Sâmbăta Sfântului Teodor la Caransebeș

În Sâmbăta Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. La final, potrivit tradiției din această sâmbătă, ierarhul a oficiat Slujba Parastasului de obște. La slujbă au participat elevi seminariști precum și un număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a explicat cum a apărut tradiția grâului fiert, a colivei, adusă în creștinism de Sfântul Teodor Tiron, un apărător al credincioșilor care își doreau să țină rânduiala postului:

În prima sâmbătă din Postul Mare, îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, mai exact o minune săvârșită de acest sfânt, care a ocrotit pe creștinii care doreau să țină rânduiala Bisericii și Postul Mare. Și în secolul al IV-lea au fost oameni care au vrut să îi îndepărteze pe creștini de rânduielile Bisericii și de Dumnezeu. Un astfel de om a fost împăratul Iulian Apostatul care a dorit să pângărească postul creștinilor prin stropirea bucatelor din piețe cu sângele animalelor jertfite idolilor, însă Sfântul Teodor Tiron s-a arătat într-o vedenie unui arhiereu, poruncind să îi oprească pe creștini de la gustarea bucatelor stropite în ascuns și să facă, pentru toți credincioșii care doresc să păstreze rânduielile Bisericii, grâu fiert, coliva”.

Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să intensifice rugăciunea, îndeosebi în vremurile complicate pe care le trăim:

Să ne rugăm mai mult și să ne împărtășim cu Sfintele Taine mai des. Să nu deznădăjduim, ci să ne încredem în Dumnezeu, chiar dacă vremurile sunt complicate. Cu Dumnezeu, mergem înainte, fără a deznădăjdui și fără a avea stări depresive, căci dacă Îl iubim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră, tot ceea ce ne înconjoară nu contează prea mult”.

Ieri, începând cu ora 16, chiriarhul a săvârșit  Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Mâine începând cu ora 8:45 va avea loc tradiționala procesiune din Duminica Ortodoxiei, reluată după o pauză generată de pandemia cu Covid 19, care se va desfășura de la Centrul Eparhial la Catedrala Episcopală. În continuare Părintele Episcop Lucian va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.