Credincioșii reșițeni s-au bucurat în a treia zi de Paști de slujire arhierească

26 April 2022 Off By Pavel Canea
Credincioșii reșițeni s-au bucurat în a treia zi de Paști de slujire arhierească

În a treia zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a slujit la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Reșița. Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială din cartierul reșițean, Govândari. Părintele Episcop a ales să meargă în această zi la Reșița, deoarece există o frumoasă tradiție ca la sărbătorile mari, Preasfinția Sa să viziteze și să se roage și împreună cu credincioșii reșițeni.

Mulți credincioși din Microraionul III, dar și din întreaga reședință de județ au participat la sfânta slujbă, dintre care s-au împărtășit și cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Cu bucurie duhovnicească am slujit astăzi Sfânta Liturghie în cetatea Reșiței și ne-am bucurat în a treia zi de Paști de acest praznic slăvit împreună cu preoții și credincioșii din municipiul de pe Bârzava. Astăzi ne-am bucurat la Sfânta Liturghie împreună cu ucenicii Luca și Cleopa, care L-au cunoscut pe Mântuitorul la frângerea pâinii. Și noi suntem chemați să-L cunoaștem pe Mântuitorul Iisus Hristos la frângerea pâinii, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Lui, căci El este izvorul vieții veșnice, este Lumina noastră și Pâinea care s-a pogorât din Cer”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Astăzi trebuie să-L rugăm insistent pe Domnul, împreună cu Luca și Cleopa, să rămână cu noi, căci «este spre seară și s-a plecat ziua ». Seara și noaptea păcatelor vin peste noi și trebuie să-L rugăm pe Domnul Luminii, Iisus Hristos, Cel care a biruit cu Învierea Sa întunericul, moartea și păcatul, Cel care a spulberat întunericul lumii acesteia cu lumina Învierii Sale, să rămână cu noi. Când Domnul rămâne cu noi, întunericul păcatului se spulberă. Provocările, necazurile, grijile și problemele veacului acestuia ne copleșesc, dar Tu rămâi cu noi, căci Tu ești Lumina lumii și noi vrem să fim și să rămânem fii ai Învierii Tale”, a mai spus Părintele Episcop.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este primul locaş ortodox ridicat în cartierul Lunca Bârzavei, din municipiul Reşiţa,  deşi primii locuitori s-au stabilit aici în anii deceniului 4 al sec. XX. Sfântul locaș din Microraionul III, cartierul „Lunca Bârzavei” sau „Govândari” din Reşiţa, s-a zidit între anii 1995-1998, din contribuţia financiară a ortodocşilor din cartier şi cu ajutorul Primăriei Municipiului Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.