Părintele Episcop Lucian s-a rugat împreună cu obștea monahală și credincioșii Mănăstirii Brebu

10 April 2022 Off By Pavel Canea
Părintele Episcop Lucian s-a rugat împreună cu obștea monahală și credincioșii Mănăstirii Brebu

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat în această duminică, a 5-a din Postul Mare, împreună cu obștea monahală și credincioșii Mănăstirii Brebu din județul Caraș-Severin. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Au participat la sfânta slujbă mulți credincioși din împrejurimi, dar și pelerini din alte zone ale țării, apropiați acestui așezământ monahal, ce a luat ființă în anul 1997 din inițiativa administrației locale a comunei Brebu, precum și a credincioșilor din această comună, care au donat terenul numit „Valea Popii”, necesar construirii unei așezări monahale.

După Sfânta Liturghie Părintele Episcop Lucian le-a vorbit celor prezenți despre evanghelia duminicii și despre Cuvioasa Maria Egipteanca, care este cinstită în această zi.

„Modelul de pocăință al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca rămâne ca temă de meditație și reflecție pentru noi toți. Ea a demonstrat că 47 de ani s-a ostenit permanent. Viața ei după convertire, după rugăciunea în fața icoanei Maicii Domnului, a fost un post continuu, o rugăciune neîncetată, o pocăință permanentă. Dacă Maria Egipteanca a putut să facă toate aceste lucruri, credem și mărturisim că și noi vom putea parcurge Postul Mare, dar și vremea vieții noastre, într-o pocăință responsabilă, pentru că «Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină»”, a spus ierarhul.

„Într-adevăr viața Mariei Egipteanca ne îndemână pe toți să medităm la cuvintele: «unde Dumnezeu voiește, se biruiește rânduiala firii, căci face toate câte le voiește». Maria Egipteanca prin viața ei curată, de asceză desăvârșită, a biruit rânduiala firii, căci Dumnezeu a întărit-o și 47 de ani a reușit să se roage neîncetat, să se pocăiască și să fie într-o lepădare permanentă de lume și de toate provocările veacului acestuia”, a mai explicat Părintele Episcop.  

Biserica Mănăstirii Brebu a fost construită între anii 1997-1998, iar așezământul monahal a fost ridicat la rangul de mănăstire de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2000, la propunerea chiriarhului locului. Sfântul locaș a fost înfrumusețat și consolidat între anii 2006 – 2011 prin osteneala monahiei Magdalena Ghindaș, stareța mănăstirii dimpreună cu obștea monahală.