Întâlnirea cercului pastoral-misionar Reșița Sud

31 May 2022 Off By Herea Darius
Întâlnirea cercului pastoral-misionar Reșița Sud

Cercul pastoral-misionar Reșița Sud, s-a întâlnit luni, 30 mai 2022, la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” – Reșița. Întâlnirea a debutat cu slujba Vecerniei, oficiată de către părintele Mihai Lixeanu de la Parohia Jitin, răspunsurile la strană fiind asigurate de părintele paroh Daniel Țăpîrdea – coordonatorul cercului pastoral, pr. Cosmin Cosma și pr. Cristian Manole de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița.

Imediat după otpustul Vecerniei, părintele Cosmin Cosma a prezentat referatul cu tema Sfântul Simeon Noul Teolog – Metoda sfintei rugăciuni și atențiuni. După o scurtă introducere în care a prezentat câteva repere din viața Sfântului Simeon Noul teolog, părintele a prezentat cele trei feluri de rugăciune din viziunea Sfântului Simeon: „despre primul fel de rugăciune Sfântul Simeon spune că este atunci când cineva își ridică mâinile și ochii împreună cu mintea la cer, după care urmează cel de al doilea, când mintea se retrage din cele supuse simțurilor, își păzește simțurile de cele din afară, şi-şi adună toate gândurile, ca să nu umble după lucrurile deșarte; apoi aici face cercetarea gândurilor, aici ia aminte la cererile ce le rostește cu gura către Dumnezeu și este mai bună decât cea dintâi. Luarea aminte și rugăciunea adevărată și neînşelătoare este cel de-al treilea fel de rugăciune și constă în aceea, ca mintea să păzească inima în vremea rugăciunii și să se întoarcă neîncetat înăuntru ei și din acel adânc să-și înalțe cererile către Domnul. În felul acesta, gustând mintea «că bun este Domnul» nu mai vrea să iasă din locașul inimii, căci zice și ea cu Apostolul: «Bine este nouă să fim aici». Cei ce au gustat plăcerea ei și au făcut să treacă dulceața ei în adâncul inimii, pot striga împreună cu Pavel: «Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos?» și celelalte.”

Pe marginea acestui referat, preoții cercului pastoral-misionar Reșița Sud, au avut discuții pertinente, după care la sfârșitul întâlnirii s-a stabilit data, următoarei întâlniri, ce va avea loc în data de 06 iunie 2022, la Parohia „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” – Reșița. (Pr. Cristian Manole)