Slujire arhierească în Parohia Armeniș, la 200 de ani de la zidirea bisericii

29 May 2022 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Armeniș, la 200 de ani de la zidirea bisericii

În duminica a 6-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în Parohia Armeniș din Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a mers în această parohie de pe Valea Timișului deoarece în acest an se împlinesc 200 de ani de la zidirea bisericii parohiale cu hramul „Înălțarea Domnului”. La orele dimineții Părintele Episcop a sfințit centrul pastoral-misionar al parohiei, precum și o placă comemorativă și aniversară amplasată pe frontispiciul bisericii. În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice Văii Timișului, precum și numeroși credincioși din parohie. Toți credincioșii prezenți au primit cu această ocazie un pliant cu istoricul bisericii parohiale.  

Pentru misiunea pe care o desfășoară în această parohie, părintele paroh Cristian Vulpeș, precum și ctitorii și binefăcătorii bisericii parohiale au primit din partea Preasfințitul Părinte Lucian diplome de recunoștință. Părintele paroh a oferit chiriarhului cu acest prilej o plachetă aniversară. La final, un grup de copii au rostit poezii pe soleea bisericii, iar în fața căminului cultural tinerii din parohie au prezentat un program artistic de dans și cântec popular.

„Pe de-o parte, cu ajutorul Domnului înainte prăznuim hramul bisericii, «Înălțarea Domnului», iar pe de altă parte aniversăm 200 de ani de la zidirea bisericii din această parohie, 1822-2022. Astăzi, Lumina lui Hristos a luminat aici la Armeniș, poate mai mult ca și în celelalte duminici și sărbători, pentru că tot satul a fost într-o mare sărbătoare, toată comunitatea de aici a dat dovadă de receptivitate și de conlucrare cu părintele paroh și bineînțeles toți formând o familie duhovnicească de lucrare practică și gospodărească pentru înfrumusețarea bisericii, avliei sfântului locaș, dar și pentru ridicarea și finalizarea centrului pastoral-misionar”, a subliniat Părintele Episcop.    

Făcând referire la evanghelia duminicii ce relatează minunea Mântuitorului făcută cu orbul din naștere, Preasfințitul Părinte Lucian a afirmat că „această minune ne duce cu gândul și la sfinții isihaști pe care în acest an îi comemorăm. Vorbim de Lumina cea necreată a Preasfintei Treimi, Lumină care poate fi văzută, gustată și simțită de cei care se roagă profund, intens și curat și de cei care într-adevăr practică rugăciunea inimii, rugăciunea lui Iisus, așa cum ne-au învățat acești sfinți părinți”.  

Prima biserică amintită în documente, a fost construită din lemn în anul 1750, cu hramul „Înălțarea Domnului”. Mutându-se locuitorii din Satul Bătrân în Armeniş şi punând bazele satului actual, au ridicat în mijlocul satului o biserică din lemn. Actuala biserică a fost zidită în anii 1821-1822 în timpul păstoririi preotului Antonie Bogoevici, pe temelia bisericii vechi. Aceasta a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian în 18 iulie 2010.

În interior, iconostasul este zidit din cărămidă şi, pe acesta, apare prima pictură din biserică în ulei executată de către pictorul Bartolomeu Delliomini în anul 1897. Pictura este realizată în stil renascentist. Întâlnim pictură şi pe faţada exterioară, într-o nişă, deasupra intrării principale, reprezentând icoana hramului. Restul bisericii este pictat în anul 1994, de către pictorul Ioan Albulescu în tempera, în stil neobizantin.