Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din localitatea Socolari

27 June 2022 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din localitatea Socolari

În duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat comunitatea din Filia Socolari, aparținătoare Parohiei Potoc, din Protopopiatul Moldova Nouă. Ierarhul a mers aici pentru a sfinți icoanele împărătești și primul registru de pe iconostasul Bisericii parohiale, realizate din mozaic, prin contribuția familiei domnului dr. Traian Orban.

După slujba de sfințire, Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Au participat mulți credincioși la această sărbătoare, copii și tineri îmbrăcați în costume populare, precum și autorități locale.

Pentru implicarea în înfrumusețarea bisericii, domnul dr. Traian Orban, fiu al satului Socolari a primit din partea ierarhului Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a 2-a pentru mireni. De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian a acordat diplome de recunoștință părintelui paroh Iosif Aldescu și doamnei dr. Adriana Sârbu, fiică a satului.

„Bucuria noastră a fost deplină astăzi pentru că am slujit aici Sfânta Liturghie, dar am și constatat faptul că avem într-un sat mic o biserică frumoasă, curată și împodobită de icoanele care strălucesc pe iconostas. Nu sunt foarte mulți credincioși în această localitate, dar un număr însemnat dintre cei care locuiesc aici au venit astăzi la biserică, ne-au întâmpinat de dimineață împreună cu copiii și nepoți lor și o parte dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine, inclusiv tinerii care ne-au așteptat cu flori, pâine și sare. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat ca astăzi să fim aici la Socolari și pentru faptul că nu lasă aceste sate care sunt depopulate și îmbătrânite, trimițând oameni aleși, credincioși dornici de a ctitorii, de a înfrumuseța și a împodobi sfintele biserici. Îl felicităm pe părintele paroh, pe domnul doctor Traian Orban și pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei sfinte biserici”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Socolari a fost zidită între anii 1910 – 1920. Are cinci abside cu iconostas de zid, bolta semicilindrică din lemn acoperit cu un strat de tencuială, iar turnul din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată.  În tradiţia locului, denumirea localităţii Socolari derivă de la minunata plantă soc, care abundă în preajma aşezării, alături de mulţimea olarilor care existau odinioară în sat.