5 zile de vacanță altfel pentru tinerii din comuna Ticvaniu Mare

25 June 2022 Off By Herea Darius
5 zile de vacanță altfel pentru tinerii din comuna Ticvaniu Mare

Comunitatea din Ticvaniu Mare a găzduit a doua tabără din acest an, din cadrul programului educațional eparhial „Tabăra din Inima Satului”. Tabăra a avut loc în perioada 18-22 iunie și s-a adresat unui număr de aproximativ 60 de copii și tineri merituoși și dornici de învățare, descoperire și apropiere de Dumnezeu, provenind din toate satele comunei.

Tabăra a debutat miercuri, 15 iunie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și al proiectului TDIS, alături de părintele paroh Alexandru Bubă, de la parohia Ticvaniu Mare și părintele Ionuț Puiu, de la parohia Secășeni. De asemenea, datorită numărului mare de beneficiari din întreaga proximitate a comunei, tabăra a fost sistematizată pe două grupe distincte, în funcție de satele de proveniență a copiilor și tinerilor, participanții din Ticvaniu Mare și Cârnecea, respectiv Ticvaniu Mic și Secășeni, având programe de lucru diferite, excepție făcând momentele importante ale taberei, la care au luat aprte ambele grupe de lucru, împreună.

Zilele care au urmat au fost organizate după un program de activități intens și productiv, propus de către echipa de formatori și voluntari ai taberei, acesta incluzând atât ateliere cu un conținut teoretic, informativ, de provocare, cunoaștere, inter-cunoaștere și autocunoaștere, dar și cu un caracter spiritual, creativ și ludic. Astfel, dintre atelierele organizate în tabăra de la Ticvaniu Mare au făcut parte: Atelierul de Educație pentru viață, Atelierul de Dezvoltare personală, Atelierul de Comunicare și lucru în echipă, Atelierul de jocuri și seri tematice, Atelierul de creații artistice, precum și Atelierul de formare duhovnicească.

Cele cinci zile de vacanță petrecută altfel au reprezentat o adevărată aventură, atât pentru copilași, cât și pentru voluntari, distracția, joaca, discuțiile interactive, cântatul, voia bună, zecile de ore pline de zâmbete conturând un tablou minunat al Bucuriei, Nădejdii și Frumosului, în locul unde „s-a născut veșnicia”: satul românesc. Bineînțeles, din programul taberei nu au fost lipsite activitățile cu specific rural, unde tradițiile și datinile strămoșești au fost promovate și propuse spre cunoașterea amănunțită, lucruri ce ne aduce mai aproape de originile părinților noștri, bunicilor, strămoșilor și, implicit, de Dumnezeu și întreaga Sa creație.

Unul dintre momentele centrale și cu o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi a fost ziua de duminică, când toți participanții și voluntarii au participat al Sfânta Liturghie, la Biserica din satul Secășeni, unde aproape toți copilașii și tinerii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Ultima zi de tabără a început, ca de obicei, cu rugăciunile de dimineață, urmând ca mai apoi toți participanții să pornească într-o drumeție prin satul Secășeni. Destinația și punctul final al acestei drumeții a fost fabrica de îmbuteliere a apei „Perenna”, unde toată lumea a luat parte la un tur de prezentare a fabricii. Totodată, beneficiarii de la #TDISTicvaniuMare au avut ocazia de a participa la un curs de prim-ajutor, organizat și facilitat de către 4 reprezentanți ai ISU Semenic, unde au deprins o serie de aptitudini utile în situațiile de urgență.

Clipele de final ale taberei, alături de ultimele lacrimi, s-au desfășurat la Biserica din parohia Ticvaniu Mare, unde a fost oficiată slujba de Te Deum de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele Alexandru Bubă și părintele Ionuț Puiu. Aici, părintele Mihai, cât și cei doi coordonatori ai taberei – doamna Georgiana Ciucur și George Lăpădat – au mulțumit fiecărui factor local în parte pentru implicarea, deschiderea și întreg sprijinul oferit în scopul organizării unei tabere cât mai frumoase pentru copiii și tinerii din Ticvaniu Mare și satele din proximitatea sa.

La finalul momentului, toți copiii și tinerii participanți la au primit diplome și premii, din partea organizatorilor, ca răsplată și amintire a Taberei din Inima Satului, anul 2022.

Mărturii ale echipei de organizare

„În tabăra de la Ticvani am putut vedea și simți, în cel mai autentic mod, cum Dumnezeu înmulțește Dragostea, Răbdarea și Bucuria, acolo unde omul este sincer, curat și cu inima deschisă. De aceea copiii beneficiari, echipa TDIS și organizatorii locali au trăit Bucuria la cote maxime, chiar dacă au fost 5 zile istovitoare din punct de vedere fizic.” – mărturisește doamna Georgiana Ciucur, unul dintre coordonatorii #TDISTicvaniuMare.

„Fiind prima mea tabără ca și voluntar, nu mă așteptam la atâta iubire și bucurie din partea copiilor. Mi-a părut rău, la finalul taberei, că a venit momentul să plec acasă, dar m-a bucurat gândul că îi voi revedea pe copii anul viitor.” – mărturisește Melissa Văduva

„A fost prima mea experiență ca și voluntar și pot spune că am rămas plăcut surprinsă de câtă bucurie pot aduce niște copilași cu, zâmbetele lor. În aceste 5 zile de tabără am descoperit bucuria de a fii voluntar.” – ne-a spus Denisa Prisăcaru

„A fost prima mea tabără și nu îmi dau seama dacă a fost grea sau ușoară, dar a fost plină de provocări, de oameni frumoși și binecuvântați, de copii cu atâtea povești de viață. Am rămas uimită când vedeam copiii că vin și îmi povestesc singuri problemele lor, că își deschid inimile în fața mea și a celorlalți. M-am regăsit printre poveștile lor și m-am atașat de fiecare suflet de acolo. Ce m-a impresionat foarte tare a fost când o mămică m-a îmbrățișat la plecare, pentru că ,,i-am dat iubire copilului său”. Familia care ne-a ținut ,, acasă”, oamenii din jurul meu, sunt încă o lecție pe care o pun în suflet. TDIS Ticvaniu Mare 2022 a fost ceva cu adevărat mirific. Cu Dumnezeu înainte!“ – a mărturisit Ioana Condruț

„O primă tabără ca voluntară, un început de vară extraordinar!!! Am văzut copii fericiți, copii cu un viitor strălucit înainte. Mă bucur că am fost pentru ei, în aceste zile, persoana cu care puteau să râdă, să plângă și mai ales să se distreze. Experiența de voluntar este una grea, dar nu anevoioasă!” – ne recunoaște Maria Țițirigă

„În timpul celor 5 zile petrecute în tabără, copiii noștri au socializat, s-au adaptat, au găsit soluții, si-au înfrânt temerile și emoțiile, au fost stimulați si încurajați, iar prin aceasta s-au descoperit aptitudini nebănuite la unii copii, care altfel nu ar fi avut ocazia să și le demonstreze. Cred că, în final, despre acest lucru este „Tabăra din Inima Satului”: despre a scoate la iveală ce este mai bun din fiecare elev, voluntar, formator, coordonator sau autoritate locală. Mulțumim că și anul acesta ne-ați învățat să fim mai buni.”, ne-a transmis Mihaela Sima, viceprimar al comunei Ticvaniu Mare.

Tabăra din Inima Satului Ticvaniu Mare a fost a doua tabără desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, în județul Caraș-Severin. Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin acesta fiind organizate, în perioada iunie-septembrie 2022, un număr de 16 tabere, în comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin, la care vor participa un număr de aproximativ 700 de copii și tineri, conduși de o echipă de 100 formatori și voluntari.