Bucurie duhovnicească la hramul Parohiei „Pogorârea  Sf. Duh” din Reșița

13 June 2022 Off By Herea Darius
 Bucurie duhovnicească la hramul Parohiei „Pogorârea  Sf. Duh” din Reșița

Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor, atunci când întreaga Biserică Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sf. Duh și întemeierea Bisericii Creștine, a fost una de aleasă bucurie duhovnicească dar și plină de har și binecuvântare pentru credincioșii Parohiei „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița, veniți într-un număr mare la hramul bisericii din cartierul reșițean Govândari.

La această comuniune a bucuriei pe lângă cei doi preoți ai bisericii: pr. Emil Crăciun și pr. Damaschin Tătaru, au participat și alți preoți de la mai multe parohii reșițene printre care soborul a fost încununat cu prezența pr. Gheorghe-Adrian Șuveți, Protopop al Reșiței și următorii preoți: Sorin Bușoi de la Parohia „Schimbarea la Față”, Cristian Rădulescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și Petru Popovici de la Parohia ucraineană „Sf. Ap. Petru și Pavel”.

 În cadrul Sfintei Liturghii un important cuvânt de învățătură a fost rostit de părintele protopop care a vorbit despre Cea de-a Treia Persoană din Dumnezeu – Duhul Sfânt. Au fost subliniate însușirile, lucrările dar și cele șapte roade ale Duhului Sfânt.

 După încheierea Sfintei Liturghii, conform rânduielii bisericii a fost săvârșită în continuare Slujba Vecerniei, numită și „Slujba plecării genunchilor” cum mai este cunoscută această vecernie specială, în cadrul căreia s-au citit șapte rugăciuni împărțite în trei grupe. Prin aceste rugăciuni atât clerul cât și poporul cel binecredincios invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind prin aceasta de cele șapte daruri ale Sf. Duh, care sunt esențiale în perspectiva mântuirii.

La sfârșit s-au împărțit credincioșilor prezenți daruri alimentare și dulciuri dar și ramuri cu frunze de tei.  De ce se binecuvântează într-o astfel de zi frunze de nuc sau tei? Pomii aceștia au un simbolism apropiat de cel al Duhului Sfânt. Nucul, se știe, datorită iodului, are efecte terapeutice, umane și veterinare, dar și pentru mediul în care se află. La fel și Duhul Sfânt, are efecte terapeutice asupra sufletului. Iar teiul, pe lângă faptul că are flori medicinale are și un  miros aparte, asemenea Duhului Sfânt care ne înmiresmează viața cu credință, iubire și adevăr.

A fost o zi încărcată de emoție duhovnicească și de aleasă sărbătoare la hramul bisericii noastre, căci Bunul Dumnezeu nu uită niciodată de noi și nu ne lasă niciodată singuri, trimițând din cer atât prin Sfintele Taine cât și prin Sfânta Liturghie pe Preasfântul Său Duh ca să ne curățească de tot păcatul și de toată întinăciunea, să ne sfințească și să ne călăuzească pe calea mântuirii. (Pr. Emil Crăciun)