Sfânta Liturghie săvârșită în 10 parohii din Eparhia Banatului Montan

21 June 2022 Off By Pavel Canea
Sfânta Liturghie săvârșită în 10 parohii din Eparhia Banatului Montan

În Parohia Vălișoara, Protopopiatul Caransebeș, a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian Sfânta Liturghie, din cea de-a 4-a serie de Sfinte Liturghii din cadrul proiectului Episcopiei Caransebeșului de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor. De asemenea și în alte 9 parohii din Eparhie au fost oficiate tot atâtea Sfinte Liturghii, fiind săvârșite 10 Sfinte Liturghii de către ierarh și delegații acestuia, consilieri, inspectori și protopopi.

Evenimentul a avut loc marți, 21 iunie și face parte din programul de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor în Episcopia Caransebeșului, ce se desfășoară în acest an, în contextul declarării de către Sfântul Sinod, ca „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului. Acesta constă în săvârșirea a 100 Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri în zile lucrătoare, pe parcursul întregului an 2022, în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale Eparhiei Banatului de Munte.

La Sfintele Liturghii săvârșite astăzi, alături de părinții slujitori, s-au împărtășit cu Sfintele Taine și ceilalți preoți din cele 10 cercuri, dar și credincioși care au participat la sfintele slujbe.

„Punctăm articulat și frumos și prin această Sfântă Liturghie anul omagial al rugăciunii în viața bisericii și în viața creștinului. Începem cu ajutorul lui Dumnezeu postul Sfinților Apostoli, și îi rugăm împreună cu aceștia și pe sfinții ce i-am pomenit în duminica ce a trecut, dar și pe cei ce îi vom pomeni duminica viitoare, să ne ajute ca și noi să călcăm pe urmele lor, căci și ei au călcat pe urmele lui Hristos. Avem o cale a mântuirii bătătorită de atâția sfinți, care s-au rugat neîncetat, s-au bucurat pururea de Învierea Mântuitorului Hristos, și cu toții i-au mulțumit Domnului pentru toate binefacerile care s-au revărsat asupra neamului omenesc. Ei și-au asumat crucea, învățându-ne și pe noi că fără asumarea crucii, fără jertfă și sacrificiu nu vom ajunge la înviere, la Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul la final.

Preasfințitul Părinte Lucian a acordat la Vălișoara diplome de recunoștință domnului Vichentie Suru, primarul comunei Bucoșnița, precum și ctitorilor și celor care s-au implicat în procesul de înfrumusețare a exteriorului, dar și a interiorului bisericii parohiale.

La această sărbătoare au luat parte foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice Văii Timișului. În Episcopia Caransebeșului funcționează  210 parohii și 24 filii, care sunt împărțite în 10 cercuri pastoral-misionare.