Ziua Eroilor la Moldova Nouă

4 June 2022 Off By Herea Darius
Ziua Eroilor la Moldova Nouă

La Moldova Nouă ca în fiecare an, manifestările de Ziua Eroilor au avut loc în fața monumentului eroilor din parcul orașului după săvârșirea Sfintei Liturghii, unde preoții alături de credincioși au venit în alai purtând cu onoare un steag tricolor împodobit cu icoanele Sf. Andrei, ocrotitorul României dar și cu Sf. M. Mc. Gheorghe ocrotitorul orașului Moldova Nouă, arătând prin aceasta că biserica și neamul au fost și sunt una.

Manifestările au debutat ca de fiecare dată cu intonarea imnului, iar apoi cu săvârșirea slujbei de pomenire a Eroilor oficiată de către părintele Bogoliub Martinovici, protopop de Moldova Nouă dimpreună cu preoții din oraș: pr. Gheorghiță Băloi și pr. Remus Căta.

La finalul slujbei părintele protopop a punctat în cuvântul de învățătură, însemnătatea acestei zile în viața fiecărui cetățean român arătând că: „dintodeauna, poporul român a dovedit profund respect pentru păstrarea memoriei celor căzuți pentru țară, ridicându-le monumente de cinstire, iar Biserica Ortodoxă a sădit adânc în sufletele credincioșilor sentimentul responsabilității urmașilor pentru înaintașii lor, întărind recunoștința veșnică a acestora prin cultul eroilor.

La aceste manifestări au participat oficialități locale și membrii celorlalte instituții din oraș, precum și profesorii și elevii liceului Tehnologic Clisura Dunării, dar și membrii ai Centrului de Tineret „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă.

Amintirea istorică a fost evocată de prof. Andreea Claudia Boboescu care a subliniat următoarele:  „Merită ca măcar o dată pe an să ne adunăm așa cum ne-am adunat astăzi și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că i-am avut pe eroi în istoria noastră. Evident ca respectul tuturor celor adunați se îndreaptă către cei care ieri au făcut posibila existența  noastră azi și despre care poetul Nichita Stănescu spunea așa frumos în poemul «Nu-l uitați»” :

Nu-l uitați pe cel căzut în război,

Lăsați-i din când în când un loc liber la masă

Ca și cum ar fi viu între noi,

Ca și cum s-ar fi întors acasă.

A urmat apoi depunerea de coroane la monumentul eroilor, unde Protopopiatul ortodox Moldova Nouă  prin preoții prezenți a adus o frumoasă coroană spre cinstea celor ce s-au sacrificat pentru Țară și Biserică

Prin această acțiune și orașul Moldova Nouă s-a alăturat României arătând cinste și prețuire eroilor noștri. (Pr. Gheorghiță Băloi)